Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elon Musk novom objavom označio i službeni kraj za Twitter

Preuzmite sliku

Elon Musk je u aprilu 2022. godine najavio preuzimanje Twittera, da bi pola godine nakon toga dovršio akviziciju tešku čak 44 milijarde dolara. Kada je stekao potpuno vlasništvo i kontrolu nad kompanijom, odmah je krenuo s velikim promjenama te je započela tranzicija iz društvene mreže Twitter u platformu za sve X.

Zanimljivo je kako je Elon Musk još 1999. godine lansirao kompaniju na domeni X.com, koja se na kraju spojila s PayPalom. Prije sedam godina Musk je ponovno stekao vlasništvo nad tom domenom otkupivši je PayPala, no sve do nedavno niko nije znao zašto ju je kupio i kakvi su njegovi planovi s X-com. Nakon preuzimanja Twittera, odnosno najave rebrandinga te društvene mreže u X, ta se odluka čini jasnijom.

Muskovo preuzimanje kompanije pratile su brojne promjene koje su mnogima nisu svidjele, uključujući i otkaze za hiljade zaposlenika. Od tada je društvena mreža izgubila dio korisnika, a njena je tržišna vrijednost značajno pala.

Ipak, Musk ima svoje dugoročne planove o platformi X kao aplikaciji za sve – osim klasične društvene mreže, prema njegovoj viziji, X bi trebao postati i komunikacijska aplikacija putem koje ćemo moći razgovarati s drugim osobama, ali i koja bi nam trebala zamijeniti novčanike.

Usprkos promjeni imena, zanimljivo je kako je platforma X i dalje koristila domenu Twitter.com. Kada su se korisnici prijavljivali na ovu mrežu i kada su objavljivali s nje, to su radili na domeni Twitter.com, a ne X.com. Od prošlog augusta Muskova firma krenula je u promjenu domene i prebacivanje s Twittera na X. Ta je tranzicija, prema Musku, sada gotova. Svi glavni sistemi sada su na X.com, objavio je na svojoj društvenoj mreži.

Treba naglasiti da se i dalje neke objave mogu prikazati na adresi Twitter.com, no riječ je o malom broju objava te rezultati ovise o nekim uvjetima poput jesu li korisnici prijavljeni na platformu X.

Kako su komentarisali na The Independentu, s ovom Muskovom najavom Twitter je, kao internetska stranica, sada je u potpunosti mrtav, prenosi zimo.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,