Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zasladite se za iftar: Uz ovaj recept napravit ćete najmekše buhtle

Preuzmite sliku

Popularno

Ispraćajući ramazan počastite se jednom ukusnom poslasticom koju vole sve generacije podjednako.

Buhtle možete puniti pekmezom, namazom od lješnjaka, mljevenim orasima…

Uz ovaj recept možete napraviti odlične buhtle. Ne smijete požurivati postupak, već trebate čekati da se tijesto digne prije no što ih krenete oblikovati, a potom još jednom kad ih poslažete u kalup.

Sastojci

500 g brašna

1 suhi kvasac

1 jaje (M)

220 ml mlijeka

30 ml soka od naranče

80 g maslaca

75 g šećera

10 g vanilin šećera

¼ kašike soli.

Priprema

Sve sastojke najprije pripremite i izvažite. U veliku posudu uspite brašno, napravite rupu u sredini pa dodajte suhi kvasac. Prelijte ga s malo mlakog mlijeka, dobro promiješajte kako se ne bi stvorile grudice pa dodajte ostatak sastojaka. Pripazite da jaja i maslac budu sobne temperature.

Izmiksajte nastavcima za tijesto, a kad se počne odvajati od posude nastavite mijesiti rukama. Ako je potrebno, ruke malo nauljite, pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Premjestite u čistu nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči.

Oblikujte 12 buhtli, nadjenite ih nadjevom po želji i posložite u četvrtastu posudu obloženu papirom za pečenje. Poslužit će i kalup za tortu, ako vam ništa drugo nije pri ruci. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok ne poprime lijepu smeđu boju.

Kad ih izvadite iz pećnice, odmah ih premažite rastopljenim maslacem, a zatim pričekajte da se malo ohlade. Prije posluživanja ih pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,