Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik Jamieja Olivera za savršeno pečene krompire kojima nećete moći odoljeti

Preuzmite sliku

Popularno

U pripremi jela slavni britanski chef najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piper.

On vjeruje da će krompir biti finiji ako ga prvo stavite kuhati u slanu i vruću vodu na desetak minuta.

Komade ocijeđenog i djelomično ohlađenog krompira potom stavlja u lim za pečenje koji je prethodno premazao ekstradjevičanskim maslinovim uljem, maslacem ili pačjom masti. Pritom valja znati da će vam pačja mast zagarantirati najveću hrskavost.

U lim stavlja uvijek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomjerno ispekli te ih dobro posoli i popapri.

  • Krompire stavlja peći u zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih sepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu.

    Potom krompire vadi iz pećnice, a gnječilom za pire nježno stišće površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio.

    Tek onda dodaje začinsko bilje. Obično natrga nešto ružmarina, začini ga uljem i octom te doda nekoliko češnja bijelog luka. Tu mješavinu prelije preko napola pečenih krompira te ih ponovo stavi u pećnicu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,