Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Superprivlačna verzija: Humus od cvekle za samo 15 minuta

Preuzmite sliku

Humus od cvekle ili roze humus tradicionalni je humus, ali s cveklom, piše punkufer.

Ponekad se u receptima za humuse koji nisu od slanutka druga namirnica jednostavno doda u taj klasični humus, dok se u drugim receptima slanutak zamijeni drugim povrćem.

U receptu za slanutak od cvekle koji vam ovdje donosimo, baza ostaje humus od slanutka, a cvekla će ga nadograditi  i obojiti. Bogata esencijalnim nutrijentima kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna te s niskim udjelom masti, cvekla je prava supernamirnica. Možete sami skuhati cveklu ili koristiti kupovnu, već skuhanu.

Roze humus bit će i efektan dodatak vašim platama ili party-hrani, a napraviti ga možete za samo 15 minuta. Poslužite ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi hljeb i masline.

Naravno, priloge prilagodite svojim gostima, a sam humus od cvekle ne sadrži gluten niti namirnice životinjskoga porijekla, pa je idealan također i za vegetarijance i vegane.

Sastojci:

800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
600 g kuhane cvekle, ocijeđene
2 manja češnja bijelog luka
2 kašike tahinija
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
sok od jednog limuna
2 kašike prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
2 kašike sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
2 kašikice sjemenki kima
prstohvat čilija (po želji)

Priprema:

Ostavite sa strane otprilike 2 kašike slanutka. Ostatak slanutka, cveklu, bijeli luk, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavite u blender. Miksajte dok smjesa ne postane glatka, pa dodajte još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladite humus prije posluživanja. Prebacite humus u široku, plitku zdjelu. Prelijte s malo ulja, pospite ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem. Poslužite s hrskavim hljebom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,