Ima li boljeg priloga od pire krompira? Ide uz pečeno meso, gulaše, a za punjene paprike i sarme ni ne postoji drugi prilog.
Chef s Food Networka, najpoznatijeg televizijskog kanala koji se bavi hranom i svime vezanim za nju, Tyler Florence kaže da ljudi na potpuno krivi način pripremaju pire krompir.
Naime, kako bismo dobili savršeni pire, prvenstveno krompir kuhamo u krivoj tekućini – vodi. Oguljeni i oprani krompir bi se trebao kuhati u vrhnju u kojem smo ranije rastopili maslac.
Ovo je Tylerov recept za pire krompir:
U lonac s vrhnjem (cca. 0,5l) dodajte oguljeni, oprani i nasjeckani krompir, 3 kašikice maslinovog ulja i 3 kašikice maslaca;
Po želji možete dodati sol, začine ili bijeli luk;
Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta;
Procijedite krompire, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se krompir kuhao i pomalo dodajte u zdjelu s krompirima;
Propasirajte krompir.
Chef Tyler kaže da je ovo pravi način kuhanja krompira, jer na kraju u samom pireu ostanu svi okusi – krompira i tekućine u kojoj se kuhao. (24sata.hr)