Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija raspisala potjernicu za ukrajinskim predsjednikom Zelenskim

Preuzmite sliku

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je potjernicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Volodimir Aleksandrovič Zelenski, 25. januara 1978. Tražen prema članku Krivičnog zakona”, stoji u bazi podataka na web stranici ministarstva. Nije preciziran članak zbog kojeg je raspisana potjernica za ukrajinskim čelnikom.

U bazi je navedeno i mjesto rođenja tražene osobe, grad Krivij Rih u Dnjepropetrovskoj oblasti. Objavljena je i fotografija Zelenskog koja je nastala prije rata.

Radio Sputnik piše kako je Rusija raspisala potjernicu i za Valerijem Zalužnim, bivšim vrhovnim zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi su posljednjih dana raspisali potjernicu za nizom ukrajinskih političkih aktera: sekretarom Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksandrom Litvinenkom, bivšim ministrom pravosuđa Pavelom Petrenkom, bivšim šefom Službe sigurnosti Valentinom Nalvaičenkom, bivšim ministrom finansija Aleksandrom Šlapakom i bivšim šefom Narodne banke Stepanom Kubivim.

Podsjetimo, Međunarodni sud u Haagu izdao je u martu prošle godine nalog za hapšenje Vladimira Putina. Haški sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u RuskuFederaciju. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,