Sok od zove vraća u djetinjstvo. Ovaj recept za sirup od cvijeta zove pravi slatku cvijetnu osnovu za stvaranje ukusnih pića i poslastica. Napravite ovaj sirup da osjetite ukus ljeta!
Recept za sirup
Nježno cvijetni i citrusni, sok od cvijeta zove savršen je za pravljenje sirupa. Ovaj cvijetni sirup češći je u Evropi nego u Sjevernoj Americi. U Njemačkoj se zove Holunderblütensirup ili Holundersirup. U Rumuniji, poznat je pod imenima: Sirop de Soc, Suc de Soc, pa čak i Socata kada je fermentisan.
Nemojte ih jesti sirove! U sirovom stanju, cvjetovi (i bobice) su blago toksični. S druge strane, kuhanjem ili konzerviranjem neutrališe toksičnost. Listovi, kora i stabljike biljke također su toksični i ne bi trebalo da ih konzumirate.
Za ovaj recept za sirup od cvijeta zove treba vam:
1. veliki lonac
2. fina mrežasta cjediljka, pelena ili gaza
3. tegle ili flaše za čuvanje
Potrebno vrijeme pripreme: 2 dana
30 cvjetova zove
3 l vode
40 gr limuntusa
3 limuna
3 kg šećera
Priprema
Potopite cvjetove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima sa korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tečnost procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše ili tegle.
Zdravija varijanta soka od zove bez šećera
Sastojci
40 cvjetova zove
4 litre vode
1 limuntus
Priprema
Cvjetove dobro očistite od buba i nalijte vodu. Ostavite pokriveno krpom 24 sata. Nakon isteka tog vremena dodajte limuntus i ostavite još 24 sata.
Rernu zagrejte na 100° i stavite oprane flaše na 25 minuta. Sok dobro promiješajte i procijedite u flaše. Čuvajte u frižideru. Kada poslužujete sok dodajte 1 kašiku meda uz vodu i uživajte. (Citymagazine.rs)