Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sok od zove, recept koji miriše na djetinjstvo

Preuzmite sliku

Popularno

Sok od zove vraća u djetinjstvo. Ovaj recept za sirup od cvijeta zove pravi slatku cvijetnu osnovu za stvaranje ukusnih pića i poslastica. Napravite ovaj sirup da osjetite ukus ljeta!

Recept za sirup

Nježno cvijetni i citrusni, sok od cvijeta zove savršen je za pravljenje sirupa. Ovaj cvijetni sirup češći je u Evropi nego u Sjevernoj Americi. U Njemačkoj se zove Holunderblütensirup ili Holundersirup. U Rumuniji, poznat je pod imenima: Sirop de Soc, Suc de Soc, pa čak i Socata kada je fermentisan.

Nemojte ih jesti sirove! U sirovom stanju, cvjetovi (i bobice) su blago toksični. S druge strane, kuhanjem ili konzerviranjem neutrališe toksičnost. Listovi, kora i stabljike biljke također su toksični i ne bi trebalo da ih konzumirate.

Za ovaj recept za sirup od cvijeta zove treba vam:

1. veliki lonac

2. fina mrežasta cjediljka, pelena ili gaza

3. tegle ili flaše za čuvanje

Potrebno vrijeme pripreme: 2 dana

30 cvjetova zove

3 l vode

40 gr limuntusa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema

Potopite cvjetove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima sa korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.

Drugi dan tečnost procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše ili tegle.

Zdravija varijanta soka od zove bez šećera

Sastojci

40 cvjetova zove

4 litre vode

1 limuntus

Priprema

Cvjetove dobro očistite od buba i nalijte vodu. Ostavite pokriveno krpom 24 sata. Nakon isteka tog vremena dodajte limuntus i ostavite još 24 sata.

Rernu zagrejte na 100° i stavite oprane flaše na 25 minuta. Sok dobro promiješajte i procijedite u flaše. Čuvajte u frižideru. Kada poslužujete sok dodajte 1 kašiku meda uz vodu i uživajte. (Citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,