Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki neredi u Istanbulu: Demonstranti tuku policiju, otimaju im štitove

Preuzmite sliku

Turska policija bacila je suzavac na demonstrante da bi spriječila formiranje povorke u povodu Međunarodnoga praznika rada na simbolično važnom istanbulskom trgu Taksim. Okupile su se hiljade demonstranata i protesti traju satima.

Na snimcima turskoga CNN-a vidi se djelovanje policije i tuča koja je izbila između policije i demonstranata. Snage sigurnosti su u nekoliko redova blokirale put do trga Taksim, a ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikay je kazao da je privedeno 210 osoba.

Na snimcima se vidi i kako demonstranti mlate policiju i trgaju im štitove.

Zabranjeno okupljanje na Taksimu, ograđen velik dio centra Istanbula

Vlasti su zabranile okupljanje i proteste na trgu i ogradile su veliko područje u središtu grada, uz objašnjenje da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga. Trg Taksim u središtu Istanbula ima simbolično značenje za sindikate i za opoziciju.

Dana 1. maja 1977. sindikalisti su ondje željeli održati skup da bi obilježili Međunarodni dan rada, no snajperisti su zapucali na protestante i mnoge među njima ubili. Ondje je bilo oko 500.000 ljudi.

Trg je simboličan i za protivnike vlasti jer su godine 2013. u istanbulskom parku Gezi započeli protuvladini prosvjedi koji su se kasnije proširili na cijelu zemlju.

Protesti su u početku bili usmjereni protiv razvoja Gezi parka, koji se nalazi blizu trga Taksim, no ubrzo su prerasli u proteste protiv tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji ih je ugušio. Od tada su na trgu Taksim zabranjena protuvladina okupljanja.

Protesti i u Grčkoj

U srijedu su središtem Atene promarširale stotine grčkih radnika, tražeći povećanje plaća koje bi ih po prihodima približilo evropskom prosjeku. Izrazili su nezadovoljstvo i protestovali zbog rata u Gazi.

Brodovi su ostali usidreni u grčkim lukama, a autobusi i prometovanje podzemne željeznice prekinuto je u glavnome gradu jer su se prijevoznici pridružili 24-satnom štrajku na koji su za Praznik rada pozvali najveći grčki sindikati u privatnome i javnom sektoru.

Brojni su se protestanti mirno okupili ispred zgrade grčkog parlamenta. Isticali su palestinske zastave te su u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi u zrak pustili balone.

I u središtu Tunisa u srijedu je u povodu praznika protestovalo više od 2500 aktivista glavne tuniške sindikalne središnjice UGTT. Oni su se okupili zbog obrane “socijalnog dijaloga i sindikalnih prava”.

Mašući tuniškim i palestinskim zastavama isticali su i transparente na kojima je pisalo da “zahtijevaju socijalni dijalog i sindikalna prava”, “jednaku platu za jednak rad”, a nekim su natpisima osudili “previsoke cijene” u državi koju muči godišnja inflacija od 8 posto. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,