Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slastica za mršavljenje: Fini desert koji topi masti

Preuzmite sliku

Želite li ubaciti metabolizam u petu brzinu i potaknuti topljenje masnih jastučića, u prehranu uključite đumbir. Ovaj azijski začin učinit će čudo za vašu liniju, čak i ako ga uključite u ovaj fini jesenski desert s jabukama, koji je savršen za one koji inače nisu vješti u pripremi kolača

  • desert2
  • Sastojci za tijesto:

    150 grama višenamjenskog brašna
    45 grama smeđeg šećera
    25 grama kristaliziranog bijelog šećera
    ¾ čajne kašike mljevenog cimeta
    ½ čajne kašike praška za pecivo
    ½ čajne kašike mljevenog đumbira
    ¼ čajne kašike soli
    110 grama maslaca
    1 žlica naribanog svježeg korijena đumbira

    Sastojci za nadjev:

    8 jabuka
    100 grama kristaliziranog šećera
    2 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna
    1 kašika višenamjenskog brašna
    1 kašika nasjeckanog svježeg đumbira

    Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 190 stepeni Celzija.

    2. U kuhinjskom blenderu napravite tijesto: kratko sljubite brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, mljeveni đumbir i sol s maslacem dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.

    3. Smjesi dodajte svježi đumbir i kratko izmiješajte. Prebacite smjesu u zdjelu i ohladite u hladnjaku.

    4. Za nadjev ogulite jabuke, očistite ih od koštica i narežite na jednake dijelove. Poškropite ih limunovim sokom, dodajte brašno, šećer i svježi đumbir. Nadjev rasprostrite po limu za pečenje.

    5. Preko jabuka ravnomjerno poškropite smjesu od tijesta. Pecite u rerni oko 50 minuta dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu boju.

    Savjet plus: Ako ne pazite liniju, ovaj jestivi nered s jabukom možete poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,