Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sambali: Fini turski kolač bez jaja i brašna

Preuzmite sliku

Popularno

U turskoj gastronomiji postoji čitav niz sjajnih deserata, a jedan od njih je i sambali.

Ovo je naziv za tradicionalni kolač u kojem nema ni jaja ni brašna, a njegova baza je jednostavan biskvit koji se radi od griza, mlijeka i šećera. Kao i kod mnogi drugi turski kolači, i ovaj se prelijeva tradicionalnom agdom od šećera, vode i limuna. U nastavku pronađite recept za sambali.

Sastojci: 20 dag kristal-šećera, 250 ml mlijeka, 40 dag pšeničnog griza, ½ čajne kašičice sode za kolače

Agda: 20 dag kristal-šećera, 250 ml vode, 3 velike kašike  limunova soka

Dodatni sastojci:  10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras, maslac za premazivanje kalupa

Priprema: Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.

U međuvremenu pripremite agdu . U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte agdom i pustite da se kolač ohladi. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,