Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za pravu tradicionalnu baklavu

Preuzmite sliku

Baklava je jedan od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u vrijeme Sultana Mehmeda (15. st.) iz Osmanskog Carstva.

Kako se bliži praznik Bajram, donosimo vam jedan od mnogobrojnih načina pravljenja ovog tradicionalnog slatkiša.

Sastojci

1 kg gotovih kora za baklavu

900 g mljevenih oraha

100 g krupno mljevenih oraha

150 g secera

Smijesa za premazivanje

250 g maslaca (putera)

100 ml ulja

Agda

1 kg secera

voda

1 limun

Priprema

1. Izrezati kore po mjeri pleha u kojem ćemo peći baklavu.

2. Istopiti puter i izmiješati zajedno s uljem. Paziti da vam puter ne izgori ili promijeni boju.

3. Narezati manju količinu oraha (100 g), a veću količinu samljeti.

Slaganje baklave

1. Namastimo pleh veličine 35×25 cm u kojem ćemo peći baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i svaku premažemo rastopljenim vrućim puterom. (također vrlo bitno da je puter vruć da bi imali hrskave korice i dobro pečene)

2. Zatim stavljamo sve narezane orahe na na treću koru koju smo premazali puterom te pospemo malo sećerom.

3. Nastavljamo tako što ćemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrućim puterom i uljem, na nju jos jednu koru koju ponovo premažemo puterom.

Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo predhodno pomiješali s 150 g šećera.

4. Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, dvije kore koje svaku od njih premažemo puterom zatim slijede mljeveni orasi.

5. Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrošimo sve u isto vrijeme.

6. Za završetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku složimo jednu preko druge i premažemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.

7. Na kraju izrežemo oštrim nožem baklavu na kusove (romb).

8. Baklavu stavimo peći prvo na jaču vatru 10 minuta da dobije lijepu svijetlo smeđu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pečemo jos 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previše.

9. Baklava se peče približno 1 sat. Ako primjetite da će vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pečenjem.

10. Baklava je pečena kad dobije lijepu boju od vrha do dna.

11. Provjerite tako što ćete viljuškom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pečen.

Zalijevanje baklave

1. Vruću baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s još jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale.

2. Baklava ne smije biti vise od desetak minuta pritisnuta jer može da promijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.

3. Baklavu moramo ostaviti da prenoći na hladnom mjestu.

Posluživanje

Posluziti hladnu baklavu. (Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,