Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za domaći čips s manje kalorija

Preuzmite sliku

Popularno

Čips je idealna slana grickalica koju uz vrlo malo sastojaka možete napraviti kod kuće.

I to tako da bude hrskav kao iz vrećice. I bez aditiva. Nije novost da je trik za hrskavi domaći čips u bijelom octu. Ali kako ga napraviti da ima što manje kalorija, bez prženja u dubokom ulju?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taste of Home (@tasteofhome)

TikTok je trenutno prepun recepata za zdravije i manje kalorične varijante domaćeg čipsa. Kako tvrdi autor recepta, ova porcija ima 190 kalorija.

@aussiefitness Replying to @James jr Healthy Low Calorie Salt & Vinegar Potato Chips! Only 190 Calories🤯 Ingredients: 400g Potatoes – Thinly Sliced (Coles Carisma Potatoes – these potatoes in particular have 25% less carbs compared to regular potatoes but can be substituted for russet potatoes. Make sure to peel the potatoes beforehand) Light Cooking Oil Spray (Frylight) 2 Tbsp Sea Salt Flakes (can be substituted for kosher salt or any lower sodium salt) 3 – 4 Tbsp White Vinegar (mix in the salt) 1/2 Cup White Vinegar (add to boiling water with the potatoes) Air Fry Potatoes = 200°C or 400°F for 10 Min (flip half way) Microwave Potatoes = 8 – 10 Min (place thinly sliced potatoes on plate with baking paper & lightly spray with cooking oil – make sure to flip half way) Don’t forget to check out my digital cook book with over 150 easy recipes like this one!👨🏻‍🍳♥️ #potatoes #lowcalorie #potatochips #fatloss #weightloss #healthyrecipes #easyrecipe #lowcalorierecipe ♬ original sound – Aussie Fitness 🇦🇺💪🏼

Postupak pripreme

Lim za pečenje prekrijte solju i dodajte 3 do 4 kašike octa. Sol i ocat pomiješajte i pecite u rerni 10 minuta na 200°C. Bit će vam potrebno 400 do 500 g krompira. Ogulite ih i narežite na što tanje šnite. Kad ste ih narezali, stavite ih u hladnu vodu (možete joj dodati i leda) na 10 minuta.

U međuvremenu izvadite sol iz rerne, promiješajte je i usitnite.

Stavite krompiriće u vruću vodu kojoj ste dodali pola čaše octa i kuhajte ih 5 minuta. Potom ih izvadite, posložite na pladanj i osušite papirnatim peškirom. Poprskajte ih uljem. Stavite u rernu na 10 minuta, na 200°C. Kad vaš domaći čips poprimi zlatnožutu boju, izvadite ih, pustite da se ohlade 5 minuta i dodajte im sol koju ste pripremili i sve promiješajte, prenosi Journal.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,