Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Torta od čokolade i maslinovog ulja

Preuzmite sliku

Popularno

Za ovu ukusnu čoko tortu, po receptu čuvene hrvatske kuharice Ane Ugarković, treba vam svega pola sata vremena.

Sastojci
  • 125 g Nestlé Dessert Corsé čokolade
  • 125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
  • 50 g šećera
  • 1 mjerica voća
  • sladoled

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za tortu s maslinovim uljem i obložite stijenke masnim papirom. Rastopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslinovim uljem na pari. Ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu, tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i ne posvijetle. Umiješajte u njih rastopljenu čokoladu. U čistoj zdjeli istucite bjelanjke u snijeg i umiješajte ih u čokoladnu smjesu. Ulijte tijesto u kalup i pecite 20 minuta. Ostavite da se kolač ohladi u kalupu. Poslužite tortu sa voćem i sladoledom. (Ženskiportal.ba)

  • choco-torta
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,