Donosimo vam recept za desert za sočne čokoladne kocke…
Sastojci
Biskvit
-4 jaja
-15 dkg šećera
-4 kašike(oko 7 dkg) oštrog brašna
-pola praška za pecivo
-20 dkg čokolade za kuhanje
-20 dkg margarina
Krema
1/2l vrhnja za šlag
30 dkg čokolade za kuhanje
1-1,5 dcl vrućeg mlijeka (za pečen biskvit)
Priprema
1. Žumanca i šećer umutiti mikserom. Dodati otopljenu čokoladu (koju smo sa margarinom otopili sa pari).
2. Dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od 4 bjelanca (bjelanjke dodati ručno, a mutiti mikserom). Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
3. Vruć biskvit preliti sa 1-1,5 dcl vrućeg mlijeka (pomagati se možete kašikom) Ohladiti biskvit (i dalje mora biti u tepsiji).
Priprema kreme:
Rastopiti na pari čokoladu i vrhnje te miješati oko 10 minuta (bit će tekuće). Preliti po hladnom biskvitu, ostaviti da odleži malo vani, (ipak ne smije direkt vruće u hladno) a zatim staviti u frižider da se stvrdne. Rezati na manje kockice.
Tepsija je veličine 36×21.
Za rezati kocke – nož umakati pod vruću vodu i rezati kolač, obrisati nož pa ponoviti postupak.