Recepti iz knjige Bosanski kuhar autora Alije Lakišića:
Sarajevska kajgana
2 jaja, nišeste na vrhu noža za svako jaje, masla za prženje, šećer, šipčica vanilije.
Umute se jaja i nišesta, samo toliko da se masa može lijevati.
Zatim se od šećera i vode pripremi nešto gušća agda (šerbe), ubaci vanilija, i agda na vatri pomalo vrijucka.
U duboko vrelo maslo se polahko lijevaju umućena jaja, te čim se zapeku, vade sa kašikom i bacaju u agdu. Kad je sva kajgana ubačena u agdu, skida se sa vatre i hladi. Servira se kao hladno slatko jelo.
Kajgana (perz.) je jelo od jaja prženih na maslu.
Jaja se rastave na bjelanjce i žumanjce. U umućeno bjelanjce se doda malo mlijeka, te nešto nišeste (pšenički škrob u prahu) i malo soli. Sve se stavi pržiti na uzavrelo maslo. Na bjelanjce se sipa žumanjce, koje je prethodno izlupano. Po želji pri serviranju se posipa biberom.
Drugi način: umute se jaja sa malo brašna i soli, pa poprže na maslu.
L. G. Bjelokosić daje sljedeći recept za kajganu:
“Umute se jaja, pa se uspe malo vode ili mlijeka a zatim se uspe nekoliko nišeste. Ovo se još osoli i na maslu popriga. Kada se izruči u sud (posudu) neki maiko pobibere”.
Bosanska kajgana
Ana Jurić-Eger iz Ljubine (kod Srednjeg) spravlja kajganu na taj način što izmiješa (dobro ulupa) povlaku i jaja, te izlije na vruću masnoću u tavi.
Hercegovačka kajgana
Deblje suho meso se izreže na listiće, saspe u tavu na uzavrelo maslo i prži. Na malo uprženo meso izlije se odgovarajuća količina jaja, malo uprži, posoli i servira toplo, piše Akos.ba.
(Tuzlanski.ba)