Zdrav kolač koji se brzo priprema mogao bi postati omiljena poslastica cijele porodice…
Ko kaže da je zdrava hrana dosadna? Istraživanja iznova potvrđuju da je čokolada dobra i korisna za vaše zdravlje, a tajna koja se skriva iza te činjenice je upravo kakao koji je odgovoran i za poseban okus čokolade.
Puna zdravih hemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Još ako poslasticu pripremamo s bezglutenskim brašnom – imamo zdravlje na tanjiru!
Danas pripremite čokoladne kocke koje prekriva ukusna krema od vanilije.
Potrebni sastojci za biskvit:
-200 g čokolade ( s većim postotkom kakaa)
-40 g kokosovog šećera (ili običnog)
-150 g maslaca (bez laktoze)
-3 jaja
-150 grama HammerMuhle mix-svijetlog bezglutenskog brašna,
-1 čajna kašičica praška za pecivo
-mahuna vanilije
Priprema:
Jaja, kokosov šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte mikserom.
Na pari rastopite maslac i čokoladu, malo prohladite pa tek onda dodajte u smjesu s jajima. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo te sve još jednom dobro izmiješajte.
Izliti u kalup obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 stepeni 15 do 20 minuta (ovisi o jačini pećnice) u kalupu veličine 29×25 cm.
Potrebni sastojci za kremu:
-2 vrećice pudinga od vanilije
-100 grama maslaca (klasičnog ili bez laktoze)
-850 ml mlijeka
Za kremu skuhate puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješate maslac. (Autor recepta i fotografija: Adrijana Bručić – Bezglutenska radost)