Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslastica koja vam treba u prohladnim danima! Sočna torta sa breskvama

Preuzmite sliku

Popularno

U ovim zimskim periodima počastite se jednom poslasticom koja će vam osvježiti tmurne dane februara. 

Sastojci za tijesto:

2 jaja

8 g vanilin šećera

100 g šećera

50 ml suncokretovog ulja

50 g putera

340 g brašna

10 g praška za pecivo

Sastojci za kremu:

200 g kompota od breskve (ocijeđenog)

400 ml mlijeka

10 g vanilin šećera

1 žumance

3 kašike šećera

4 kašike kukuruznog skroba

200 ml šlaga

sjeckani bademi

Postupak:

U veću činiju staviti jaja, vanilin šećer, šećer i ulje i dobro umutiti. Dodajte puter i promiješajte. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i umijesite tijesto rukama.

Odvojite dio tijesta i napravite kuglu veličine šake, umotajte je u providnu foliju i stavite u zamrzivač na 20 minuta. Podmazan okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložite preostalim tijestom po dnu i malo po ivici.

Breskve isijecite na kockice. U šerpu sipajte mlijeko, dodajte vanilin šećer, žumanca i 3 kašike šećera. Zatim dodajte 4 kašike kukuruznog skroba i sve umutite da dobijete fini krem. Sipati šlag i sve dobro umutiti.

Dodajte sjeckane breskve i dobro promiješajte. Prebacite kremu na tijesto u kalupu i izgladite ga. Narendajte tijesto iz zamrzivača preko kreme. Preko toga pospite listiće badema. Pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 stepeni oko 25 minuta. Izvadite tortu iz rerne i kalupa i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje