Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olivije salata, recept iz 1894. godine

Preuzmite sliku

Popularno

Olivije salata je tradicionalno jelo u ruskoj kuhinji koje je kreirao francusko-belgijski kuhar Lucien Olivier.

Također je popularna u drugim zemljama Istočne Evrope i širom svijeta.

U različitim modernim receptima, obično se pravi sa kuhanim krompirom, mrkvom i ukiseljenim krastavčićima (ili krastavcem), zajedno sa opcionalnim sastojcima kao što su grašak, jaja, celer, luk i jabuke, opcionalno meso kao što su kuhano pileće meso, dimljena kobasica, šunka ili viršle, uz dodatak soli, bibera i senfa koji se ponekad dodaju radi poboljšanja ukusa, a salata se oblači majonezom.

  • U mnogim zemljama, jelo se često naziva ruska salata, u nekoliko skandinavskih zemalja (Danska i Norveška) naziva se italiensk salat (italijanska salata, kako bi se priznala popularnost ovog jela u sjevernoj Italiji – gdje je, međutim, uobičajeno ime Insalata russa), a na holandskom se naziva huzarensalade (huzarska salata).

    U bivšim jugoslovenskim zemljama naziva se ruska salata ili francuska salata.

    U Rumuniji je poznata kao “salata (de) boeuf,” što znači goveđa salata na francuskom.

    U Rusiji i drugim post-sovjetskim državama, kao i u ruskojezičnim zajednicama širom svijeta, ova salata postala je jedno od glavnih jela na stolovima za zakuske tokom proslave Nove godine (“Novy God”).

    Najbolje je poslužiti hladnu sa dobrom pogačom!

    Originalna verzija salate izmišljena je 1860-ih godina od strane kuhara francuskog i belgijskog porekla, Luciena Oliviera, kuhara restorana Ermitage, jednog od najpoznatijih restorana u Moskvi. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna među redovnim gostima Ermitagea i postala je potpisno jelo ovog restorana.

    Jedan od prvih štampanih recepata za Olivije salatu, autora Aleksandrova, koji se pojavio 1894. godine, tražio je pola jarebice, dva krompira, jedan mali krastavac (ili veliki kornišon), 3–4 lista zelene salate, 3 velika repa škampa, 1/4 šolje kockica želea, 1 kašičica kapara, 3–5 maslina i 11⁄2 kašike provenčalskog preliva (majoneza).

    Kao što često biva sa gurmanlucima koji postanu popularni, sastojci koji su bili rijetki, skupi, sezonski ili teški za pripremu postepeno su zamenjeni jeftinijim i dostupnijim namirnicama.

  • Sastojci

    2 velika krompira, oljuštena i isjeckana uzduž

    3 mrkve, oljuštene i isjeckane uzduž

    1 konzerva slatkog graška, ocijeđenog

    3 ukiseljena krastavčića, isjeckana, po želji više

    1 crni luk, sitno isjeckan

    2 kuhana jaja, isjeckana

    2 kašike majoneze

    2 kašike pavlake

    ½ kašičice soli

    biber po ukusu

    Priprema

    Stavite krompire i šargarepe u veliki lonac i prekrijte ih posoljenom vodom; dovedite do ključanja. Smanjite temperaturu na srednje-nisku i kuhajte dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta. Ocijedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohlade. Isjeckajte krompir i mrkve.

    Pomiješajte krompire, mrkve, slatki grašak, krastavce, luk i jaja u velikoj posudi. Nježno umiješajte majonezu, pavlaku, so i crni biber u smjesu od krompira dok se dobro ne sjedini. Pokrijte posudu providnom folijom i stavite je u frižider dok se ne ohladi, barem 30 minuta.

    Napomena kuhara

    Sastojci se mogu dodavati ili izostavljati u zavisnosti od ličnog ukusa. Neki ljudi mogu željeti dodatnu količinu majoneze i pavlake. (Citymagazine.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje