Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobični uštipci: Recept za fino jelo koje se u Zapadnoj Africi jede za doručak

Preuzmite sliku

Akara je popularan izbor za doručak u zemljama Zapadne Afrike poput Nigerije, Gane, Toga, Benina, Burkine Faso i Sierra Leonea. Najčešće se poslužuje uz fermentiranu i kremastu kašu od kukuruza ili prosa.

Akara su ukusni i zasitni popečci koji izgledaju poput uštipaka, ali imaju potpuno drugačiji okus. Zapravo, uopće nisu slatki. Riječ je o vrlo laganim zalogajčićima koji imaju hrskavu površinu te mekanu i pahuljastu unutrašnjost.

U jeziku naroda Yoruba riječ akara označava hljeb ili pecivo. Pravi se od graha, tačnije od različitih autohtonih afričkih vrsta graha poput crnookog graha (eng. black eye pea) koji obiluje proteinima, a koji je dobio ime po tamnoj tački na svijetloj pozadini.

Grah namače u vodi, a potom melje i začinjava, oblikuje u kuglice i prži u dubokom ulju. S obzirom da se radi samo od namirnica biljnog porijekla čest je odabir vegana i vegetarijanaca.

Osim za doručak, akaru možete poslužiti i kao prilog drugim jelima kroz cijeli dan.

Sastojci za akaru:

250 g suhog crnookog graha

100 ml vode

1 luk

1 komadić đumbira veličine oko 2,5 cm

1 ljuta papričica

sol po želji

1 l biljnog ulja za prženje

  • Priprema akare:

    Namočite grah u čistoj vodi barem dva sata prije pripreme, a može i preko noći. Oljuštite kožicu od graha i ocijedite vodu.

    Stavite namočeni i oljušteni grah u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ga ne pretvorite u jednoličnu smjesu.

    Povremeno ubacite koju kašiku vode da olakšate proces pretvaranja graha u glatku smjesu. Ipak, imajte na umu da smjesa ne bi trebala biti previše vodena, jer se neće moći lijepo oblikovati i ispeći.

    U blender dodajte luk, đumbir i ljutu papričicu i sve zajedno izblendajte.

    Prebacite smjesu u veliku zdjelu, začinite sa solju i miksajte par minuta dok se ne udvostruči volumen smjese.

    Zagrijte ulje u loncu.

    Kad je ulje spremno, prebacite po jednu kašiku smjese u lonac.

    Pecite akaru oko tri do četiri minute, odnosno dok “uštipci” ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju s obje strane.

    Stavite akaru na papir za upijanje masnoće prije posluživanja. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,