Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko sastojaka i brzinska priprema: Recept za čudo od čokolade

Preuzmite sliku

Koliko je čokolade previše? Ma kakvo je to pitanje kad ne postoji previše čokolade! Ali postoji čudo od čokolade koje se začudo brzo sprema i još brže nestaje s tanjira, što nas uopće ne čudi.

Gledate recept u čudu? Nemojte, već upalite pećnicu i od ovih jednostavnih sastojaka ispecite čudo od čokolade.

Naučnici kažu da je čokolada čudo i u jednom drugom smislu, uz nju bolje pamtimo, bolje se koncentriramo i prema tome zaključujemo: čokoladu je najbolje jesti za doručak, samo neka bude tamna, s visokim udjelom kakaa.

Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

4 kašike glatkog brašna

pola praška za pecivo

100 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

200 g maslaca

Za kremu:

500 ml slatkog vrhnja

250 g čokolade za kuhanje

  • Priprema:

    1. U posudu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo.

    2. Na pari otopite maslac i čokoladu.

    3. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.

    4. Kalup za tortu promjera 23-24 cm obložite papirom za pečenje pa izlijte pripremljenu smjesu. Smjesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35 x 24 cm.

    5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

    6. Napravite ganache kremu: čokoladu nasjeckajte nasitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade pa izmiješajte.

    7. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplom ganache kremom (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,