Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nekoliko sastojaka i brzinska priprema: Recept za čudo od čokolade

Koliko je čokolade previše? Ma kakvo je to pitanje kad ne postoji previše čokolade! Ali postoji čudo od čokolade koje se začudo brzo sprema i još brže nestaje s tanjira, što nas uopće ne čudi.

Gledate recept u čudu? Nemojte, već upalite pećnicu i od ovih jednostavnih sastojaka ispecite čudo od čokolade.

Naučnici kažu da je čokolada čudo i u jednom drugom smislu, uz nju bolje pamtimo, bolje se koncentriramo i prema tome zaključujemo: čokoladu je najbolje jesti za doručak, samo neka bude tamna, s visokim udjelom kakaa.

Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja

4 kašike glatkog brašna

pola praška za pecivo

100 g čokolade za kuhanje

100 g šećera

200 g maslaca

Za kremu:

500 ml slatkog vrhnja

250 g čokolade za kuhanje

  • Priprema:

    1. U posudu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo.

    2. Na pari otopite maslac i čokoladu.

    3. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U dubljoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, izmiješajte pa dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa pažljivo špatulom umiješajte snijeg u čokoladnu smjesu.

    4. Kalup za tortu promjera 23-24 cm obložite papirom za pečenje pa izlijte pripremljenu smjesu. Smjesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35 x 24 cm.

    5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 20 minuta.

    6. Napravite ganache kremu: čokoladu nasjeckajte nasitno, a slatko vrhnje zagrijte do tačke vrenja. Zagrijano slatko vrhnje prelijte preko čokolade pa izmiješajte.

    7. Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplom ganache kremom (koja će biti dosta tekuća). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,