Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kremasta fantazija: Recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Preuzmite sliku

Kokos i bijela čokolade vole se javno, pogotovo kada se zajedno nađu u ukusnoj torti.

Recept za ovu kremastu fantaziju u kojoj dominiraju upravo okusi kokosa i bijele čokolade pronađite u nastavku.

Za biskvit: 275 grama oštrog brašna, 100 grama kokosovog brašna, 200 grama šećera, 1 vanilin šećer (ili 2 male žličice ekstrakta od vanilije), 170 grama maslaca, 5 bjelanjaka, 120 ml kiselog vrhnja, 240 ml kokosovog mlijeka, 2 čajne kašičice praška za pecivo, pola čajne kašičice sode za pečenje, prstohvat soli

Za kremu: 5 žumanaca,  2 velike kašike šećera, 500 grama bijele čokolade, 250 ml slatkog vrhnja

Dodatno: kokos za ukrašavanje

Priprema: Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, bjelanjke i kiselo vrhnje izvadite iz frižidera 40-tak minuta prije. Odvojite bjelance od žumanaca Sa strane u jednoj posudi prosijajte oštro brašno s praškom i sodom, dodajte sol i zatim kokosovo brašno pa sve zajedno promiješajte. U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa miksajte na najjačoj brzini oko dvije minuta dok ne dobijete lijepu i glatku kremastu smjesu. Pritom s rubova posude špatulom sastružite smjesu kako biste sve dohvatili mikserom. Zatim malo po malo ubacujte bjelanjak u smjesu i nakon svakog dodavanja dobro izmiksajte.

Kada se dodali sve bjelance, ubacite i kiselo vrhnje i izmiksajte. Smanjite brzinu i naizmjenično u smjesu dodavajte suhe sastojke (mješavina brašna i kokosa) i kokosovo mlijeko. Miksajte na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smjesu. Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine. Premažite ih s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Razdijelite dobivenu smjesu u dva kalupa. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Nakon pečenja kore ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu. Tek kada su potpuno hladne možete prionuti filanju i ukrašavanju. Počnite s pripremom kreme. Žumance pomiješajte sa šećerom i kuhajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi primila za posudu. Kada ih maknete s vatre, još malo miješajte kremu dok u nju ne uđe hladniji zrak i ne rashladi ih. Bijelu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i odmah prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sjedini s vrhnjem. Tada u smjesu dodajte i skuhane žutanjke, sve dobro promiješajte s kuhačom i špatulom i ostavite da se ohladi. Prekrijte posudu plastičnom folijom.

Kad je krema hladna, stisnute i gusta (otprilike nakon sat-dva mirovanja), započnite s filanjem torte. Na prvu koru stavite polovicu kreme i ravnomjerno premažite prema rubovima. Ne brinite ako vam krema izlazi preko ruba, to ćete kasnije sve zagladiti sa špatulom. Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli. Drugi dio kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je cijelu ne premažete. Kada je premazana, posipajte je kokosom i stavite na hlađenje. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,