Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolač Teksas: Recept za američki hit-desert od čokolade za koji treba tek nekoliko sastojaka

Preuzmite sliku

U SAD-u se tradicionalno na Dan zahvalnosti peče pita od pekan oraha, ali ti su hrskavi orašasti plodovi omiljeni dodatak i desertima od čokolade, baš kao što je i kolač Teksas.

Priprema je jednostavna, a spoj biskvita i čokoladne glazure je fantastičan.

Sastojci za kolač Teksas:

400 g šećera

240 g brašna

¼ kašikice soli

4 kašike kakaa

220 g maslaca

230 ml vruće vode

230 ml surutke

2 jaja

1 kašikica sode bikarbone

1 kašikica ekstrakta vanilije

Glazura:

60 g nasjeckanih pekan oraha

200 g maslaca

4 kašike kakaa

6 kašike mlijeka

1 kašikica ekstrakta vanilije

400 g šećera u prahu

  • Priprema:

    Pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih stavite u posudu.

    U loncu otopite maslac. Dodajte kakao i promiješajte. Dodajte kipuću vodu, ostavite da kuha 30 sekundi, a zatim isključite vatru. Prelijte mješavinu s brašnom i lagano promiješajte da se ohladi.

    U posudu s mlaćenicom dodajte razmućena jaja, sodu bikarbonu i vaniliju pa je dodajte mješavini maslaca i kakaa. Ulijte smjesu u široki, plitki kalup i pecite na 175 Celzijevih stepeni 20 minuta.

    Dok se kolač peče, napravite glazuru. Pekan orahe sitno nasjeckajte. Otopite maslac pa mu dodajte kakao i promiješajte da se sjedini, a zatim ugasite vatru.

    Dodajte mlijeko, vaniliju i šećer u prahu. Promiješajte i dodajte pekan orahe i prelijte topli kolač. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,