U SAD-u se tradicionalno na Dan zahvalnosti peče pita od pekan oraha, ali ti su hrskavi orašasti plodovi omiljeni dodatak i desertima od čokolade, baš kao što je i kolač Teksas.
Priprema je jednostavna, a spoj biskvita i čokoladne glazure je fantastičan.
Sastojci za kolač Teksas:
400 g šećera
240 g brašna
¼ kašikice soli
4 kašike kakaa
220 g maslaca
230 ml vruće vode
230 ml surutke
2 jaja
1 kašikica sode bikarbone
1 kašikica ekstrakta vanilije
Glazura:
60 g nasjeckanih pekan oraha
200 g maslaca
4 kašike kakaa
6 kašike mlijeka
1 kašikica ekstrakta vanilije
400 g šećera u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i sol pa ih stavite u posudu.
U loncu otopite maslac. Dodajte kakao i promiješajte. Dodajte kipuću vodu, ostavite da kuha 30 sekundi, a zatim isključite vatru. Prelijte mješavinu s brašnom i lagano promiješajte da se ohladi.
U posudu s mlaćenicom dodajte razmućena jaja, sodu bikarbonu i vaniliju pa je dodajte mješavini maslaca i kakaa. Ulijte smjesu u široki, plitki kalup i pecite na 175 Celzijevih stepeni 20 minuta.
Dok se kolač peče, napravite glazuru. Pekan orahe sitno nasjeckajte. Otopite maslac pa mu dodajte kakao i promiješajte da se sjedini, a zatim ugasite vatru.
Dodajte mlijeko, vaniliju i šećer u prahu. Promiješajte i dodajte pekan orahe i prelijte topli kolač. (punkufer.hr)