Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kiflice s jogurtom, ukusne i fantastične

Preuzmite sliku

Mekanim, toplim ili hladnim, prefinim kiflicama mnogi ne mogu odoljeti, a još kad se i ovako lijepo cakle, prava su sreća za oči i nepce.

Recept je za slane kiflice, a isto tijesto možete puniti i drugim slanim ili slatkim filom po želji – sirom, špinatom, čokoladnim namazom, pekmezom od šljiva, jabukama, jagodama, orasima i šećerom, itd.

Kiflice s jogurtom – sastojci:

– 500 g brašna
– 125 ml mlijeka
– 125 ml jogurta
– 1 vrećica suhog kvasca
– 30 g šećera
– 1 jaje
– 1 bjelanjak
– 80 g otopljenog maslaca (margarina)
– prstohvat soli

 Za premazivanje kiflica:

– 1 žumanjak
– 1 kašika ulja

Kiflice s jogurtom – priprema:

1. Zagrijte pola količine mlijeka da bude mlako, pa dodajte kašiku šećera i vrećicu kvasca. Sve to izmiješajte i ostavite 10-ak minuta da odstoji.

2. Pomiješajte ostatak mlijeka s jogurtom, zagrijte ga tek toliko da bude mlako. Umutite jaje i bjelanjke, dodajte preostali šećer, mlijeko i jogurt, kao i nabujali kvasac. Brašno i sol sjedinite i postepeno dodajte u smjesu. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Umijesite tijesto i ostavite 60 minuta na toplom da se digne.

3. Podijelite dignuto tijesto na 10 do 12 dijelova koje treba oblikovati u loptice. Loptice prekrite krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore.

4. Razvucite svaku lopticu ovalno, na jednu polovicu stavite željenu filu, a na drugi dio tijesta isijecite trakice.

5. Zarolajte u kiflice i stavljajte u protvan obložen papirom za pečenje. Kiflice ostaviti da se malo dignu, pa ih premažite umućenim žumanjkom i kašikom ulja.

6. Pecite kiflice u zagrijanoj rerni na 220 stupnjeva dok ne porumene. (Večernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,