Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte starinsku metodu recepta: Uštipci mekani poput oblaka

Preuzmite sliku

Popularno

Ako vam hljeb, pizze i peciva izazivaju probavne tegobe, vrijeme je da promijenite način na koji ih pripremate.

Želite li uživati u okusu omiljenih pekarskih proizvoda, ugledajte se na obožavatelje starinske metode za pečenje hljeba i počnite ga raditi kako se to radilo nekada davno – polako, sa strpljenjem i po mogućnosti uz brašno iz vodenice i domaći kvasac.

Zadnje dvije navedene stavke nekima su možda nemoguća misija, ali ovaj dio o strpljenju svakako uvažite, jer osigurava izvrstan rezultat, predivnu teksturu, pun okus i bolju probavljivost, piše Slobodna Dalmacija.

Tajna je u sporoj fermentaciji koja se odvija satima, pa čak i danima, na mjestu s temperaturom nižom od sobne, najbolje u frižideru. Kad jednom počnete peći hljeb na takav način, bit će vam to divna prilika za ostaviti koji komadić tijesta i napraviti najbolje uštipke koje ste ikad probali.

Ovako napravljeni uštipci su jako mekani, puni mjehurića i vrlo ukusni. Odlični su kao podloga za slane i slatke namaze, a još su bolji kad preuzmu ulogu lepine pa prime nadjev od sira i šunke.

Jednostavan recept za tijesto za hljeb, od kojeg ćete uštipnuti onoliko koliko vam odgovara da biste napravili uštipke.

Sastojci:

600 g brašna

480 g vode

2 kašike maslinovog ulja

3 kafene kašike soli

2 kafene kašike šećera

1 kafene kašike kvasca

Priprema:

Sve sastojke stavite u malo veću plastičnu zdjelu pa ih promiješajte kuhačom. Dobit ćete ljepljivo, mekano tijesto. Pokrijte zdjelu i ostavite je na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata izmiješajte je strech and fold metodom preklapanja kao u videu:

Pričekajte još pola sata pa ponovite postupak, a zatim isto napravite još dva puta. Nakon toga zdjelu prekrijte poklopcem, tanjirom ili folijom te je pospremite u frižider preko noći. U frižideru može ostati i duže, do tri dana.

Izvadite tijesto iz frižidera barem tri sata prije nego namjeravate peći hljeb. Premijesite ga coil fold metodom preklapanja kao u sljedećem videu:

U ovom trenu možete otkinuti par kmadića za uštipke koje ćete ispržiti na vrelom ulju, a ostatak tijesta pokrijte, stavite na toplo i pustite da se diže u posudi u kojoj ćete peći hljeb.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje