Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispecite kukuruz s omiljenim začinima

Preuzmite sliku

Popularno

Možemo ga poslužiti kao zalogaj za goste uz neko piće ili kao laganu večeru, a po uzoru na američku kuhinju pečeni kukuruz može biti i zanimljiv prilog glavnom jelu.

Vrhunac sezone kukuruza poziv je na eksperimentisanje s tom specifičnom i ukusnom namirnicom.

Kukuruz se peče u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ovisno o veličini i vrsti kukuruza. Dok čekamo da se rerna ugrije, kukuruz premažemo kašikom maslaca ili ulja i bogato začinimo solju, biberom, a po želji i s malo čilija ili ružmarina. Svaki klip zamotamo u aluminijsku foliju i postavimo na lim za pečenje. Nakon što kukuruz izvadimo iz rerne potrebno je pričekati nekoliko minuta da se ohladi prije otvaranja folije.

  • Umjesto aluminijske folije, za zadržavanje pare koja pečeni kukuruz čini sočnim, može se iskoristiti i njegova vlastita ljuska. Kukuruz u ljusci može se peći bez prethodnog uklanjanja svilenih niti, pa se nakon pečenja i kratkog hlađenja oguli i vrati u rernu kako bi poprimio onu smeđu primamljivu boju. Pečeni kukuruz možemo začiniti maslacem ili uljem i začinima po želji. Kod pečenja kukuruza u ljusci važno je niti ili ljusku koja strši na vrhovima podrezati kako se ne bi zapalila u pećnici. Kukuruz u ljusci peče se direktno na rešetki. Od začina se mogu koristiti različite gotove mješavine, bijeli luk u prahu i svježi mediteranski začini poput bosiljka i majčine dušice, a pečeni kukuruz može se posuti sirom ili začiniti sokom od limete. (Miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,