Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iftarite uz tradicionalno bosansko jelo: Recept za kadun butiće

Preuzmite sliku

Popularno

Iako porijeklom iz perzisjkih krajeva, ovo jelo se često priprema u Bosni i Hercegovini. Tako je vremenom postalo dio i tradicionalne bosanske kuhinje.

Od ovog jela će zamirisati cijela kuća, jednostavno se priprema, ali će vam trebati malo više vremena – pa računajte i na to. Ipak, isplati se, jer kadun butići su jelo koje svi vole.

Iftarski meni donosi recept za ovo tradicionalno, a ipak mnogima omiljeno jelo.

Sastojci

750 g mljevenog mesa, teletine ili junetine

100 g riže

Jedna glavica crvenog luka

Začini: so, biber, muškantni oraščić, peršun

1 jaje

Ulje za prženje

3 jajeta

3 kašike brašna za pohovanje.

Priprema

Na luku ispržite dvije trećine mesa, a jednu trećinu ostavite sirovu.

Kada se meso ohladi umiješajte kuhanu rižu, začine i jedno jaje.

Masu izjednačite i formirajte butiće.

Dovoljno je onoliko mase koliko stane na dlan.

Oblikovane butiće umočite u smjesu umućenih jaja, brašna i soli pa ih pržite u vrelom ulju po 4 do 5 minuta sa obje strane.

Prijatno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje