Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska salata: Dva recepta za klasik novogodišnjeg stola

Preuzmite sliku

Popularno

Francuska salata jedno je od najpopularnijih jela na prazničnom stolu, ali mnogi još ne znaju da zapravo potječe iz – Rusije.

U originalu poznata kao Olivier (Olivye) salata, ime je dobila po Lucienu Olivieru, chefu belgijskog porijekla koji je u 60-im godinama 19. stoljeća radio u slavnom moskovskom restoranu Hermitage.

Tačan recept salate koju je Olivier osmislio u Hermitageu bio je strogo čuvana tajna i zapravo nikad nije u potpunosti rekreiran. Njegova salata sadržavala je i kavijar, teleći jezik, kapare, dimljenu patku, repove rakova i dresing na bazi majoneze s nepoznatim dodacima koji su salatu učinili glavnim hitom tadašnjeg menija.

Moderna verzija salate s mrkvom, graškom, kiselim krastavcima, jajima, majonezom te kuhanom piletinom, govedinom ili šunkom zapravo je recept Ivana Ivanova, Olivierovog sous chefa koji je pokušao ukrasti njegov recept i proslaviti se svojom varijantom u drugom moskovskom restoranu.

Ivanova verzija salate udomaćila se na našim prostorima i s vremenom dobila i svoju “pročišćenu” varijantu bez krompira i jaja te s drugim dodacima. U nastavku vam donosimo recepte za obje verzije.

Recept 1:

– 500 grama mrkve
– 500 grama graška
– 1 staklenka kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
– 1 vrećica majoneze (90 – 100 grama)
– 1 kiselo vrhnje
– sol i biber

Priprema: Skuhajte grašak. Mrkvu ogulite, operite, skuhajte u slanoj vodi i potom nasjeckajte na sitne komadiće kad se malo ohladi. Nasjeckajte krastavce na sitne komadiće. Povrće ubacite u posudu pa posolite i stavite bibera po svom ukusu. Na kraju dodajte majonezu te sve dobro promiješajte.

Recept 2:

– 3 srednja kuhana krompira
– 3 tvrdo kuhana jaja
– 300 grama kuhanog pilećeg mesa ili kuhane šunke
– 500 grama mrkve
– 500 grama graška
– 1 staklenka kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
– 2 vrećice majoneze (oko 180 grama)
– 1 velika kašika senfa
– sol i biber

Priprema: Skuhajte sve sastojke koji se moraju termički obraditi (grašak, mrkva, piletina ili šunka, krompir, jaja). Nasjeckajte na sitno mrkvu, meso, krompir, jaja i krastavce. Sve sastojke stavite u posudu pa posolite i pobiberite. Zatim dodajte majonezu, vrhnje i senf pa promiješajte. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,