Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dorayaki palačinke: Recept za pahuljaste i medene bucke koje se tope u ustima

Preuzmite sliku

Dorayaki palačinke su tradicionalna poslastica u Zemlji Izlazećeg Sunca.

Riječ je o manjim i debljim palačinkama koje se u Japanu jedu poput sendviča – Između dva pahuljasta komada se namaže slatka pasta od azuki graha te tako posluži.

Ako pri ruci nemate ovu japansku delikatesu poslužiti se možete i tradicionalnim namazima za palačinke poput pekmeza od marelica ili pak Nutelle.

Vrlo lako pripremaju se u vlastitom domu od svega šest sastojaka koje većina ima u svom frižideru i ostavi.

Sastojci za dorayaki palačinke:

150 grama brašna

110 grama šećera

3 kašike vode ili mlijeka

2 velika jaja

1 kašika meda

1 čajna kašikica sode bikarbone

biljno ulje za prženje

namaz po želji

  • Priprema:

    1. Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiješajte.

    2. Sodu bikarbonu otopite u vodu ili mlijeku. Dobro promiješajte pa smjesu ulijte u jaja.

    3. Prosijajte brašno te ga postupno dodajte u jaja uz miješanje dok ne dobijete glatku smjesu.

    4. Zagrijte tavu s malo biljnog ulja te dodajte smjesu za palačinke – napravite krug promjera do 10 centimetara.

    5. Pecite palačinku sve dok se na površini ne počinju pojavljivati mjehurići. Okrenite palačinku i pecite sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju s obje strane.

    6. Ponovite postupak dok ne potrošite svu smjesu.

    7. Namaz po želji obilno stavite između dvije palačinke, te poslužite toplo. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,