Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Domaće je najbolje: Najukusniji recepti za tradicionalne kolače

Preuzmite sliku

Popularno

Kuharica iz bakine sehare – običaji tokom godine – rezultat je 10-godišnjeg rada autorice Blažice Sveticki, koja je veći dio recepata za kolače uzela iz bakine i mamine bilježnice. Kuharica ne sadrži samo recepte nego podsjeća na tradiciju i običaje goranskoga kraja.

Kada razgovaramo sa starima o dobu njihovog djetinjstva, usprkos neimaštini i tadašnjem, uglavnom teškom životu, čini se, sjećanja su vrlo ugodna, jer svi redom ističu: “Znali smo se veseliti malim stvarima”, naglašava za 24sata.hr.

– I danas su u većini goranskih domova zadržani stari običaji, svi ih poštuju bez obzira na vlastita uvjerenja. Jer blagdani su valjda jedino doba kada bar na trenutak zastanemo, družimo se sa svojim najmilijima i osjećamo duh porodice i zajedništva – kaže autorica knjige sa 170 recepta i opisima goranskih običaja kroz cijelu godinu. Kuharica je kruna projekta „Iz bakine štrinjice“ kroz koje se ljudi upoznaju s tradicijom i baštinom goranskog kraja. Idealan je poklon za sve ljubitelje starina.

Domaća čokolada

Sastojci: 500 g šećera, 1 dl vode, 250 g mlijeka u prahu, 100 g kakaa, 250 g maslaca, po želji grožđice, orasi, lješnjaci, bademi, keksi i slično

Priprema: Pripremite veliki lim i sasvim lagano ga nauljite. Šećer i vodu kuhajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne bude vrela. Maknite s vatre i odmah dodajte prethodno pomiješano mlijeko u prahu i kakao. Brzo mijesite jer se smjesa naglo stegne. U smjesu dodajte maslac, opet dobro promiješajte da se maslac otopi i dodajte dodatke po želji. Smjesu ulijte u pripremljeni lim, poravnajte navlaženim nožem ili špahtlom i ostavite da se stegne. Narežite na kockice ili izrežite kalupima u željeni oblik.

  • Bakini medenjaci

    Sastojci: 500 g brašna, 200 g šećera, 150 g gustog meda, 2 jaja, 40 g maslaca (ili masti), 2 kašike vrele vode, malo cimeta

    Priprema: Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Na kraju dodajte dvije kašike vrele vode i po potrebi mijesite sve dok tijesto ne bude dovoljno mekano. Tijesto razvaljajte na pola centimetra debljine. Modlicama izrežite različite oblike te ih složite u lim za pečenje ili napravite oblike za izradu medene kućice. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175-180°C, od 8 do 10 minuta. Medenjake ukrasite po želji šećernom ili čokoladnom glazurom. Ako je tijesto premekano, stavite ga u frižider na sat vremena.

  • Breskvice

    Sastojci: tijesto, 3 jaja, 200 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 2 dl ulja, 500 g brašna (oštrog), naribana korica 1/2 većeg limuna, 3 kašike mlijeka, 1 prašak za pecivo; nadjev: oko 250 g pekmeza od šljiva bez kožica, oko 1 dl marmelade od šipka, mrvice izdubljenih breskvica, po ukusu ruma, za ukrašavanje: sirup od maline ili cikle, sitni kristalni šećer.

  • Priprema: Limunovu koricu naribajte u brašno. Umiješajte prašak za pecivo u tri kašike mlijeka i pustite da odstoji i napuhne se (u plastičnoj posudici). Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom. Izmiješajte jaja pa dodajte šećer. Dalje miješajući dodajte kap po kap ulja. U brašno umiješajte jaja i rastopljeni prašak za pecivo te umijesite meko tijesto. Pobrašnite dasku i na njoj oblikujte tijesto u štrucu i dalje bogato posipajući dasku brašnom (oko šake brašna), tijesto oblikujte u štrucu i stavite na hladno 20-ak minuta. Nakon što odstoji, premijesite tijesto, odrežite komad koji ćete rukama razvaljati u dugu nit pa rezuckati komadiće kao za njoke. Što manje komadiće režete, breskvice će ljepše izgledati. Imajte na umu da kuglice narastu kod pečenja. Oblikujte kuglice i slažite na nauljen i brašnom posut lim za pečenje. Pecite na 180°C najviše 15 minuta. Breskvice su pečene kad su ispod rumene.

    Pečene breskvice odnosno polovice breskvica dubiti vrhom nožića što dublje i šire pazeći da ne probušite. Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica te pekmeza od šljiva, marmelade od šipka i ruma izmiješajte filu.

    Izdubljene polovice breskvica punite filom skroz do ruba. Spajajte polovice (podjednakih veličina) u breskvice. Umačite breskvice u sirup od malina (ili cvekle) malo sa svake strane, a zatim uvaljajte u sitni kristalni šećer. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,