Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Početak nove ere: SAD odobrio prodaju mesa uzgojenog u laboratoriju

Preuzmite sliku

Dvije američke kompanije Upside Foods i Good Meat saopćile su jučer da su dobile konačno odobrenje američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za prodaju mesa uzgojenog u laboratoriju.

Ovim odobrenjem, SAD će postati druga zemlja u svijetu nakon Singapura koja je dopustila prodaju takozvanog uzgojenog mesa, a koje se dobiva iz uzoraka stanica stoke koja se hrani i uzgaja u čeličnim bačvama.

Meso sigurno za konzumaciju

Te kompanije su prve koje su dovršile američki postupak za odobravanje uzgojenog mesa a koji ima više koraka. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju.

“Ovo je ostvarenje sna. Ovime započinje nova era”, rekla je izvršna direktorica Upside Foodsa Uma Valeti.

Kompanije, koje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom.

Upsideova piletina prvo će se posluživati u Bar Crennu, restoranu kuharice Dominiqu Crenn u San Francisku, saopćila je kompanija. Good Meat je pak saopćio da će svoju prvu seriju piletine prodati grupaciji Jose Andreas, u vlasništvu istoimenog kuhara.

Kompanije još uvijek utvrđuju tačan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjurima.

Upside je priopćio da će uskoro objaviti lokaciju novog proizvodnog pogona u SAD-u a koji će biti 10 do 20 puta veći od postojećeg u kalifornijskom Emeryvilleu.

Alternativa za ljubitelje mesa

Kompanije koje se bave proizvodnjom uzgojenog mesa nadaju se da će njihovi proizvodi postati privlačna alternativa za ljubitelje mesa koji traže ekološki prihvatljiviju i humaniju opciju za svoje nepce, a koji možda nisu zadovoljni vegetarijanskim proizvodima koji su već dostupni na tržištu.

Stočarska proizvodnja stvara 14,5 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO).

USDA je početkom juna izdala odobrenje za oznake obje kompanije. FDA je dala svoje odobrenje Upsideu u novembru 2022., a Good Meatu u martu 2023. godine. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,