Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otac i sin završili u zatvoru zbog prevare na lutriji od 20 miliona dolara, otkriveno kako su radili

Preuzmite sliku

Ali Jaafar i njegov sin Yousef Jaafar u ponedjeljak su osuđeni za nezakonito stečenih 20 miliona dolara od dobitaka na lutriji i za laganje u poreznim prijavama kojima su izbjegli plaćanje 6 miliona dolara poreza, piše CNN.

63-godišnji Ali je osuđen na pet godina zatvora, dok je 29-godišnji Yousef zaradio 50 mjeseci zatvora, objavila je američka državna advokatura za Massachusetts u saopštenju za javnost.

Također su dužni platiti više od 6 miliona dolara odštete i vratiti sav novac zarađen prevarom. U decembru su osuđeni za prevaru Porezne uprave, za pranje novca te za podnošenje lažne porezne prijave.

“Ovo je slučaj razrađene porezne prevare, tokom desetljeća otac i sin varali su Državnu komisiju za lutriju Massachusettsa i Poreznu upravu da bi u džep stavili milione dolara poreznih obveznika”, rekao je vršitelj dužnosti državnog advokata SAD-a Joshua S. Levy u saopštenju za javnost.

Dodao je da su godinama radili na regrutaciji široke mreže saučesnika u zavjeri i tako širili svoju lutrijsku prevaru po Massachusettsu, izbjegavajući otkrivanje opetovanim laganjem službenicima. Advokatica Valerie S. Carter najavila je da će se otac i sin žaliti na presudu. Mohamed Jaafar, drugi Yousefov sin koji je također bio umiješan u zavjeru, prošle je godine priznao krivicu za poreznu prijevaru i bit će osuđen u julu.

“Lutrija će u saradnji s policijom poduzeti opsežne napore da bi se spriječile nezakonite aktivnosti. Ta odluka vrhunac je godina napornog rada na održavanju integriteta lutrije, rekla je Deborah B. Goldberg, državna blagajnica i predsjednica lutrijske komisije.

Kako je prevara funkcionisala?

“Od 2011. do juna 2020. optuženici su u saradnji s drugim osobama prali novac od dobitaka na državnoj lutriji Massachusettsa, navodi se u optužnici, prenosi Jutarnji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,