Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obje doze Pfizerove vakcine 88 posto učinkovite protiv delta soja koronavirusa

Preuzmite sliku

Britanskim istraživanjem je utvrđeno da su dvije doze vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech vrlo učinkovite protiv delta soja koronavirusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.

Studijom, koju je provela institucija Javno zdravstvo Engleske (Public Health England), je bilo obuhvaćeno 19.000 osoba – tinejdžera i odraslih. Rezultati istraživanja su objavljeni u Časopisu za medicinu Nove Engleske (The New England Journal of Medicine). Istraživači su zaključili da su znatno zaštićeni oni koji su primili obje doze vakcine Pfizer/BioNTech.

“Jasno je koliko je druga doza vakcine važna kako bi postojala što snažnija zaštita od koronavirusa i njegovih sojeva”, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock u maju ove godine kada je objavljeno nerevidirano izdanje studije.

Vakcinacija objema dozama Pfizerove vakcine pruža 88 posto učinkovitu zaštitu, dok vakcinacija objema dozama vakcine kompanije AstraZeneca pruža 67 posto učinkovitu zaštitu od delta soja koronavirusa. To znači da je učinkovitost nešto manja od one koja je bila tokom kliničkog testiranja vakcine.

Ovo istraživanje je bilo moguće zbog toga što Velika Britanija iznimno mnogo sekvencira ovaj virus pa je tako utvrđeno i to da učinkovitost jedne doze Pfizerove vakcine protiv delta soja iznosi 36 posto, a da učinkovitost jedne doze AstraZenecine vakcine iznosi 30 posto.

Ranijim istraživanjima je utvrđeno da je vakcinacija vrlo učinkovita protiv razvijanja težih simptoma delta soja koronavirusa. Oni koji su vakcinisani, a zaraze se delta sojem, najčešće imaju simptome poput glavobolje i upale grla, piše online izdanje poslovnog magazina Business Insider.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje