Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maloljetnim Palestincima u zatvorima zabranjeni telefonski pozivi

Preuzmite sliku

Jedna izraelska organizacija za ljudska prava traži da maloljetnim Palestincima u zatvorima budu dozvoljeni telefonski pozivi.

Aktivisti navode da je trenutno u izraelskim zatvorima 210 maloljetnika. Ističu da su žrtve fizičkog i verbalnog maltretiranja, dok je mnogima zabranjen i kontakt sa porodicom i advokatima.

Petnaestogodišnji Tarik Nazal kaže da mu je najviše nedostajala mlađa sestra. Izraelske vlasti zatvorile su ga prošle godine na tri mjeseca pod optužbom da je bacao kamenje na vojnike. Kaže da je ispitivan bez prisustva advokata ili člana porodice, te da je majku vidjeo samo jednom i to iz daljine.

Udruženja Palestinskih zatvorenika kažu da tinejdžere poput Tarika, čak i mlađe, često hapse noću ili tokom sukoba sa izraelskom vojskom na okupiranoj zapadnoj obali.

Sudi im se na vojnim sudovima, a polovina ih je optužena za bacanje kamenja i prijeti im zatvorska kazna od 6 mjeseci.

Izraelska organizacija “Hamoked”, sudovima je podnijela peticiju da maloljetnicima bude dozvoljen pristup telefonima.

“Telefonski razogovri s porodicom izuzetno su značajni, naravno da im je to osnovno pravo, ali kad pogledate kroz šta ta djeca prolaze, veoma im je bitno da imaju podršku porodice”, istakla je Jessica Montel, izvršna direktorica organizacije “Hamoked”.

Roditeljima obično treba više od dva mjeseca da dobiju dozvolu za posjetu, ponekad je uopće ne dobiju. Dozvoljeno im je prisustvovati suđenju, ali bez ikakvog kontakta sa zatvorenikom.

Izraelska vojska tvrdi da je svrha vojnog suda za maloljetnike unaprijeđenje njihovih prava, ali prema riječima onih koji ih predstavljaju mnogi mladi zatvorenici žrtve su psihičkog i fizičkog zlostavljanja, a zabrana kontakta sa porodicom to dodatno pogoršava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje