Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iranske snage potvrdile da su zaplijenile brod povezan s Izraelom

Preuzmite sliku

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) potvrdila je da je zaplijenila kontejnerski brod koji pripada izraelskom biznismenu u blizini Hormuškog moreuza tokom pojačanih tenzija, javlja Anadolu.

“Brod pod imenom MSC Aries zaplijenila je pomorska jedinica IRGC-a u specijalnoj helikopterskoj operaciji“, objavila je u subotu državna novinska agencija IRNA, potvrđujući ranije izvještaje.

U izvještaju se navodi da je brod pod portugalskom zastavom usmjeren prema teritorijalnim vodama Irana.

Medijske kuće Channel 14 i Times of Israel objavile su da je brod MSC Aries zaplijenjen u Hormuškom moreuzu dok je plovio pod portugalskom zastavom, a pripada brodskoj kompaniji Zodiac Maritime u vlasništvu izraelskog milijardera Eyala Ofera.

S druge strane, i Pomorska trgovinska operacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) je u saopćenju navela da je u tom području zaplijenjen brod, ne navodeći detalje.

“Regionalne vlasti su prijavile da je plovilo zaplijenjeno. Plovilima se savjetuje da prolaze oprezno i prijave svaku sumnjivu aktivnost“, navodi se u saopštenju UKMTO-a.

Incident dolazi tokom pojačanih tenzija u regionu i spekulacija o skorom vojnom napadu Irana na Izrael kao odgovoru na napad na iranski konzulat u Siriji ranije ovog mjeseca.

Najmanje 13 osoba je ubijeno u napadu na iranski konzulat u Damasku, uključujući sedam iranskih vojnih savjetnika, za šta su iranske vlasti okrivile Izrael.

Među ubijenima su bili i general Mohammad Reza Zahedi, viši komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u Siriji i Libanu, i njegov zamjenik general Hadi Haj Rahemi.

Nakon napada, najviši iranski i vojni lideri upozorili su na odlučan odgovor, a u petak se spekulisalo da će do uzvratnog napada doći za manje od 48 sati.

Obraćajući se skupu povodom Ramazanskog bajrama u Teheranu u srijedu, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei obnovio je prijetnju odmazdom, rekavši da će Izrael “biti kažnjen” za napad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,