Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Smrtonosni virus zika prijetnja u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da bi opaki virus zika mogao biti prijetnja u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu, javlja Anadolu Agency (AA).

Regionalni odjel organizacije WHO za panameričku regiju PAHO je saopćio da se virus zika pojavio u najmanje 20 zemalja zapadne hemisfere i da je posebno zabrinjavajuće njegovo širenje u zemljama Južne Amerike.

U saopćenju se navodi da je pojava prenosnika pomenutog virusa komarca Aedes registrirana u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu.

Organizacija WHO je i prošle sedmice objavila slično upozorenje u kojem je ukazano da je u posljednjih pet godina rizik pojave virusa zika povećan za 30 puta.

Brazilske vlasti su saopćile da je u toj zemlji hospitalizirano 3.893 pacijenata pod sumnjom da su zaraženi.

Uporedo s tim, Centar za preventive i kontrolu bolesti SAD-a (CDC) je upozorio Amerikance da ne putuju u 22 zemlje regije zbog rizika od virusa zika.

Zika virus, za kojeg još nije otkriven lijek, registriran je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Opasni zika virus prenosi komarac aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Ustanovljeno je i kako virus zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,