Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zbog Leposavića i Srebrenice neizvjesna pozicija crnogorskog premijera

Preuzmite sliku

Danas je izostalo glasanje u Skupštini Crne Gore o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića.

Iako ranije zakazana, sjednica, nije održana. Time je za još jedan dan odgođeno i glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, zbog koje su i članice Udruženja Majke Srebrenice otiše u Podgoricu. Glasanje o ovim pitanjima moglo bi se desiti sutra, ali ostaje neizvjesnost kako će se sve odraziti na poziciju premijera Zdravka Krivokapića, i aktuelnu Vladu u cjelini.

Nakon izjava pred skupštinskim poslanicima, u kojima je relativizirao genocid u Srebrenici i presude Haškog tribunala, potom ogromnog pritiska dijela domaće, regionalne ali i međunarodne javnosti, smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, pokrenuo je premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

“Predlaganjem razrješenja preuzeo sam rizik da još jednom budem označen kao neprijetelj i izdajnik samo zbog pravde, istine kojoj svjedočim. Ono što ovdje želim da naglasim jeste moje duboko uvjerenje da je jedina budućnost Crne Gore u onom što svi nama uporno govore, da postanemo napokon građanska što smo u Ustavu definisali a u praksi je samo građanska”, rekao je Krivokapić.

Pitanje o Srebrenici kao i odgovor ministra Leposavića, bili su unaprijed osmišljeni i Vlada je sebi dala autogol. To je bio nečiji cilj od početka, tvrdi Krivokapić. A da je i njegova stolica poljuljana, poručili su mu poslanici DF-a.

“Ako ne budete smijenili Leposavića…”

“Da smo mi znali kako ćete vi da se ponašate od momenta kad je ostvarena pobjeda (izborna) vi sigurno ne biste tu sedjeli”, kazao je Slaven Radunović, poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore.

“Gospodine Krivokapiću ako sjutra budete s DPS-om smijenili ministra Leposavića, vi više niste premijer, ukoliko ga ne budete sjutra smijenili, vi više niste premijer”, dodao je Milan Knežević, poslanik DF-a.

Da je mandat Zdravka Krivokapića pri kraju smatra i novinar Marko Vešović.

 • “Lično mislim analizirajući ova dešavanja nije daleko dan kada će doći ili do rekonstrukcije Vlade ili do konsenzusa unutar vladajuće koalicije koji će ishodovati izborom nove Vlade s novim premijerom.”

  Skupštinskim poslanicima obratio se i Leposavić. Njegova izjava od ranije, kaže, potpuno je pogrešno protumačena.

  Kajanje i osuda

  “Bio je komentar danas da ja nisam pokazao kajanje, ja sam u prvom saopštenju koje sam uputio nakon toga rekao da mi je žao u odgovoru na moje drugo pitanje što je moj red riječi ili nespretan odgovor povrijedio ljude, ali na to nisam dobio ničiju reakciju, ničiji odgovor, dakle nije intreresovao nikoga, i nastavak laži i kampanja laži da sam ja negirao zločin genocida”, poručio je sam ministar Vladimir Leposavić.

  Međutim, veliki broj poslanika smatra da je Leposavić svojim izjavama o Srebrenici narušio vlastiti ali i međunarodni ugled Crne Gore.

  “Njegovi stavovi o Srebrenici zaslužuju osudu, i to su rekli mnogi međunarodni predstavnici, glavni haški tužilac Serge Brammertz, rekao je da poriciranje genocida i glorifikacija zločina su ustvari posljednji stepen genocida”, stav je Ivana Brajovića, poslanika SD-a.

  “Plašim se da ovakve izjave ponovo vrijeđaju žrtve a otvaraju rane porodicama žrtava i što treba jasno da odavde svi ljudski kažemo da takvo negiranje takve izjave ne čine dobro našoj državi u cjelosti”, dodao je Ervin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore.

  Sve je iniciralo Bošnjačku stranku da u Skupštini predloži Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje negiranje genocida u Srebrenici. Stoga ovih dana u posjeti crnogorskim zvaničnicima i članice Udruženje majke Srebrenice, koje su se sastale i s predsjednikom Milom Đukanovićem, potom poručile:

  “Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis”, napisala je Munira Subašić na Twitteru.

  Iz Udruženja su ranije uputile pismo Vladi Crne Gore, u kojem, između ostalog traže, izvinjenje ministra Leposavića. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje