Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zadnji segment konstrukcije Pelješkog mosta spojit će se 28. jula

Preuzmite sliku

U punom jeku su i radovi na pristupnim cestama ka mostu. Tako je grčka kopanija Avax danas uspješno završila i iskop tunela Polakovica

Na jugu Hrvatske priprema se ugradnja posljednja tri segmenta rasponske konstrukcije mosta Pelješac. Završetak spajanja koji ujedno znači i fizičko povezivanje kopna s poluotokom Pelješcem očekuje se 28. jula, saznaje Dnevnik Nove TV.

  • “Stvarno nam je most neophodan. Nema ni mlađega ni starijega koji mu se ne raduje. Nisam ni sanjala da bi se mogao dogoditi.” istakla je Anita Mlinarić, mještanka Stona, piše Jutarnji.hr.

  • Istovremeno, u punom jeku su i radovi na pristupnim cestama ka mostu. Tako je grčka kompanija Avax danas uspješno završila i iskop tunela Polakovica, dugog 1240 metara kod Stona na Pelješcu. Tunel Polakovica dio je 4. faze stonske obilaznice i zajedno s mostom Ston i drugim tunelom Supava čini najkompleksniji dio ovog zahvata (tunel-most-tunel).

  • To je ujedno i treći po redu proboj tunela na projektu Pelješac, ali prvi za grčku kompaniju AVAX.

    Pristupne ceste zajedno sa stonskom obilaznicom duge su 28 kilometara. Sadrže četiri tunela, tri manja mosta i dva vijadukta, a na njima je zaposleno je oko 600 radnika. (Ante Cizmic / Cropix)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,