Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Srbija ne može ostaviti Republiku Srpsku bez podrške

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak kako ne želi da ulazi u mjere i kontramjere u BiH nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida jer se, kako kaže, radi o drugoj zemlji, ustvrdivši kako Srbija ne može ostaviti Republiku Srpsku bez ekonomske i druge podrške.

Naveo je da “nametanje i oktroiranje odluka izvana nikad nije moglo donijeti dobre rezultate”, javlja agencija Beta.

– S pažnjom pratimo događanja u Sarajevu i Banjaluci, i plašim se da je atmosfera u BiH najužarenija još od okončanja rata i potpisivanja Daytonskog sporazuma – rekao je Vučić novinarima u beogradskoj Palati Srbije.

Najavio je da će 4. kolovoza u Busijama kod Batajnice biti obilježena 26. godišnjica progona Srba u hrvatskoj operaciji “Oluja” koju je nazvao “najvećim etničkim čišćenjem u Europi poslije Drugog svjetskog rata”.

– Mislim da ćemo tog dana razgovarati s rukovodstvom RS-a. Srbija želi mir i zato ćemo izaći s konkretnim prijedlozima kako da s Bošnjacima vodimo dijalog jer moramo pokušati izgraditi bratske odnose u budućnosti – kazao je Vučić.

Ocijenio je da je vreme da Srbi i Bošnjaci počnu razgovarati kako da žive zajedno, kako da surađuju, a ne djeluju jedni protiv drugih.

– Vreme je da pokušamo da u narednih pet, deset ili 15 godina uspostavimo najprije prijateljske, a zatim bratske odnose. Ako to ne postignemo, bit ćemo podjednako krivi – rekao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je da je mir u regiji preduvjet svakog napretka i onima koji govore da RS “gubi” poručio da “nikad nije pobijedio onaj kome je stranac pomagao u nametanju odluka Srbima”.

– Što ćemo da dobijemo nekim novim sukobom i tko će da dobije? Kada ljudi razmišljaju o sukobima, ne mogu da misle da će to pogoditi nekog drugog jer će to pogoditi svakog od nas, a onda nema povratka – naglasio je Vučić

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,