Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Policija i vojska Srbije na granicama

Preuzmite sliku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, rekao je da Vlada Srbije poziva građane da ne putuju na teritoriju Turske, jer “situacija nije sasvim jasna, a kada se i bude činilo da je situacija jasna, pitanje je kako će stvari da se odigravaju“, javlja Anadolu Agency (AA).

“Što se tiče Turske ima mnogo konkretnih stvari koje nas se direktno tiču i mnogo problema sa tim imamo. Mi smo celu noć pratili situaciju i razmišljali o tome šta je nama činiti. Poslali smo avion za Antaliju, koji ćemo večeras pun vratiti. Sutra ćemo ponovo poslati avion, jer imamo mnogo naših ljudi koji žele da se vrate iz Istanbula“, rekao je Vučić.

Govoreći o izazovima migrantske krize, Vučić je rekao da je do jutros u sedam sati na teritoriji Republike Srbije evidentirano 2669 osoba, od toga 85 posto su osoba porijeklom iz Afganistana i Pakistana, a veoma mali broj iz Sirije.

“Danima smo razmišljali šta Srbija može da učini po tom pitanju, imajući u vidu složenu situaciju i u okruženju, ali i situaciju koja se nameće za rešavanje, zbog ponašanja naših komšija prema migrantima“, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija od početka migrantske krize vodila odgovornu, ozbiljnu politiku, koja je pokazala solidarnost i humano lice zemlje te da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja nikada nije pokušala da podiže ograde, zidove.

“Srbija to neće raditi ni u buduće. Međutim, imajući u vidu situaciju u kojoj lica koja dolaze iz Afganistana i Pakistana nemaju gotovo nikakvu šansu da budu primljeni na teritoriji EU, Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo danas jednoglasno i u saradnji sa predsednikom Nikolićem doneli predlog da u skladu sa članom 39 Zakona o odbrani formiraju se zajedničke snage policije i vojske“, naveo je Vučić.

Kako je naveo, ti timovi bi u velikom broju trebalo da zaštite granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i od velikog broja ilegalnog i kriminalnog ponašanja krijumčara iz Srbije i iz drugih zemalja.

“Krijumčari će biti najstrože kažnjavani. Naši sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Afganistance i Pakistance, koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da primi“, kazao je Vučić.

On je dodao da će onima koji budu izrazili zahtjev za azil biti na raspolaganju prihvatni centri za strance, a da će oni koji ne izraze zahtjev za azil biće prema zakonskim procedurama udaljeni sa teritorije Srbije.

Govoreći o situaciji u regionu, premijer Srbije rekao je da problemi koji su se dogodili u Turskoj te teroristički napad u Nici, kao i migrantska kriza, „dodatno komplikuju već ne laku i jednostavnu situaciju u regionu“.”U skladu sa tim, Srbija će svim političkim sredstvima čuvati i štiti regionalnu stabilnost i u svakom momentu smo spremni da sačuvamo i zaštitimo granice Srbije i interese naše zemlje“, dodao je Vučić.

Kada je u pitanju terorizam, Vučić je kazao da će Srbija preduzeti dodatne mjere “kako bi kontrolisala sve što se može kontrolisati i pokušala da građanima Srbije obezbjedi sigurnost i bezbjednost“.

“Građani Srbije moraju da sačuvaju mir i pre svega dobar odnos prema građanima Srbije muslimanske veroispovesti. Nećemo dozvoliti, ne samo i jedan napad na građane muslimanske veroispovesti, bilo da neko misli da su muslimani krivi zbog terorističkih napada, bilo zbog bilo kojih događaja u Turskoj, regionu, već nećemo dozvoliti ni propagiranje mržnje, ni verbalno nasilje nad građanima Srbije islamske veroispovesti“, istakao je Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje