Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika promjena na hrvatskim autocestama iako u najavi već izaziva bijes kod vozača

Preuzmite sliku

Sve su glasnije najave da će se na hrvatske autoceste uvesti kontinuirani nadzor brzine.

Da se priprema uvođenje stalnog nadzora brzine na autoceste, potvrdili su za Index.hr iz Hrvatskih autocesta.

Iz HAC-a objasnili zašto se uvodi kontinuirani nadzor brzine na autocestama.

Kako kažu iz HAC-a, iako su prometne nesreće na hrvatskim autocestama relativno rijetke, kada se dogode, često imaju tragične posljedice.

“Upravo zbog činjenice da autoceste omogućuju vozačima ostvarivanje većih brzina od dopuštenih i da se time bitno narušava sigurnost prometa, HAC je odlučio podržati napore MUP-a u projektu kontrole i nadzora brzina na cestama sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa s jednim jedinim ciljem – povećanja sigurnosti prometa. Uvođenjem kontinuiranog automatskog nadzora brzina na našim autocestama povećat će se sigurnost prometa, smanjit će se posljedice saobraćajnih nesreća, utjecat će se na promjenu ponašanja vozača, što će imati refleksiju i na način ponašanja vozača na ostalim cestama”, poručuju za Index iz HAC-a.

Pojasnili su i kako će se vršiti kontinuirana kontrola brzine na autocestama.

“Jedan od načina nadzora brzine bit će mjerenje prosječne brzine vozila na određenoj dionici autoceste, a drugi način bit će radarska kontrola na tačno određenoj lokaciji kao što je zona izvođenja radova gdje je upravo neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nesreća. Lokacije koje će biti pod nadzorom brzine bit će obilježene saobraćajnim znakovima koji će pravovremeno upozoriti na nadzor odnosno kontrolu brzine. Time želimo postići pravovremeno upozorenje, nije namjera u kažnjavanju”, tvrde iz Hrvatskih autocesta.

Dodatno su pojasnili kako se ne radi o represivnoj mjeri.

“Ne radi se o represivnoj mjeri, nego spašavanju ljudskog života. To su u različitim stepenima već implementirale Norveška, Holandija, Austrija, Italija… Iskustva Holandije, gdje je mjerenje prosječne brzine prvi put uvedeno još 2001. na autocesti E19 između Rotterdama i Delfta, ukazuju na učinak smanjenja prekoračenja brzine kretanja vozila ispod 0,5 posto dok se broj smrtnih slučajeva smanjio za više od 50 posto”, zaključili su iz HAC-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,