Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni pripadnici velikog balkanskog narkokartela, zaplijenjeno 2,6 tona kokaina

Preuzmite sliku

Dosad neviđena međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u kojoj je sudjelovalo osam zemalja rezultirala je prijavama protiv 61 pripadnika balkanskog narkokartela koji Evropu opskrbljuje kokainom.

Protekle je godine proveden niz akcija u sklopu Operativne radne grupe između Španije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio EUROPOL-ov Evropski centar za teški i organizirani kriminal.

Ova izrazito mobilna zločinačka organizacija imala je aktivne ogranke u nekoliko evropskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. Europol je Operativnu radnu grupu osnovao u julu 2020. godine s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciji zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize kao pomoć istražiteljima na terenu.

Nadležnim tijelima prijavljen je 61 pripadnik, od kojih je 23 uhapšeno (13 u Španiji i 10 u Sloveniji), zaplijenjeno je 2,6 tona kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini te devet luksuznih vozila i pet motora.

U sklopu obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz golemih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Poduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tokom njihovih višestrukih putovanja između Španije i Južne Amerike kako bi organizirali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tona kokaina.

Istraživanje je dobilo zamah u martu ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, do tada su izbjegavale lično prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju. To je bila predobra prilika za policiju da je propusti: u ranim jutarnjim satima 10. marta 2021. godine pripadnici španske nacionalne policije (Policia Nacional) izvršili su istovremene racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhapsili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je sarađivao sa zločinačkom organizacijom. Španski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji, u maju 2021. godine, slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne grupe zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Evropi. Od toga je do sada uhapšeno ukupno 10 osumnjičenih.

U ovu akciju bila su uključena sljedeća tijela za provedbu zakona, Španija: Nacionalna policija (Policia Nacional), Hrvatska: Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – PNUSKOK, Srbija: Uprava kriminalističke policije, Njemačka: Savezni ured kriminalističke policije (Bundeskriminalamt), Sjedište policije Frankfurt am Main (Polizeipräsidium Frankfurt am Main), Slovenija: Nacionalni istražni ured, Bosna i Hercegovina: Federalna uprava policije Sarajevo, Sjedinjene Države: Agencija za suzbijanje droge Sjedinjenih Država, Kolumbija: Nacionalna policija (Policia Nacional)

Ova Operativna radna grupa bila je dio EUROPOL-ove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa zapadnog Balkana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,