Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Sloveniji živog pacijenta zamijenili s umrlim, sve se saznalo nakon posljednjeg ispraćaja

Preuzmite sliku

U Slovenskoj bolnici živog pacijenta zamijenili su s umrlim, javlja N1 Slovenija.

U Općoj bolnici Celje zamijenjen je identitet dvoje starijih pacijenata. Jedan je preživio, drugi je umro, a bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu porodicu. Prije nego što je zamjena otkrivena, ispraćaj je već bio obavljen.

Zamjena je otkrivena kada se preživjeli pacijent vratio u dom za starije osobe.

“Znam samo da je jučer u dom došao štićenik za kojeg smo mislili da je mrtav”, rekao je direktor Doma za starije osobe Loka pri Zidanom Mostu. Uprava bolnice ponudila je ostavku koju će vijeće ustanove prihvatiti u ponedjeljak, najavio je predsjednik Upravnog vijeća Andrej Klasinc.

Ministar: Ovo je nedopustivo

O zamjeni identiteta policiju je obavijestila i celjska bolnica. “Prikupljamo obavijesti u smjeru sumnje na počinjenje krivično djela nesavjesnog rada”, rekli su za N1 u celjskoj policijskoj upravi. Više informacija policija će dati nakon razgovora s rodbinom.

Bolnicu u Celju od travnja vodi ravnatelj Aleksander Svetelšek, dok je od feburara Vindišar stručni direktor. Ostavku je dala i pomoćnica direktora za sestrinstvo Darja Plank. Ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan kaže da je ovakvo nešto u 21. stoljeću nedopustivo.

“Prije svega, kao čovjek, kao liječnik i kao potpredsjednik vlade, moram se najiskrenije ispričati obitelji, također i u ime predsjednika vlade, za ovo što se dogodilo. U 21. stoljeću, u doba digitalizacije, to je nešto što je nedopustivo. Neko je jučer pokopao oca, a danas saznaje da mu je otac živ, a drugi saznaju da im je otac mrtav”, rekao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,