Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj od petka ublažene mjere

Preuzmite sliku

Od petka, 28. maja, u Hrvatskoj na snagu stupaju ublažene mjere protiv koronavirusa, dozvoljava se okupljanje više od 100 ljudi i ukida zabrana privatnih okupljanja, a javna okupljanja će moći trajati do 23 sata, najavio je u srijedu Nacionalni štab civilne zaštite.

Mjere će vrijediti do polovice juna. Dopušta se rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

Restorani moraju zadovoljiti strože sanitarne uslove

“Razlog za tu razliku je u tome što ugostiteljski objekti koji imaju minimalni tehničke uvjete za služenje toplih i hladnih jela moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete i prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološkog gledišta”, rekao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Pekare mogu raditi do 23 sata umjesto do 22, a isto se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro. Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom, kazao je Božinović.

Uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uslove za usluživanje hrane ili slastica.

Na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati duže od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi vakcinisani, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti.

Bitno je da organizator mora informirati o uvjetima sve osobe na svadbenoj svečanosti, uz obavijest o tome civilnoj zaštiti pet dana prije održavanja svadbe te pridržavanja posebnih preporuka i uputa, istaknuo je Božinović.

Radno vrijeme casina, automat klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.

Za vjerske obrede ograničenje prema veličini prostora

I dalje ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama, a u ostalim dvoranama bit će dopušteni. Također se dopušta održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske.

Za vjerske obrede se više ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.

Ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.

Kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test, ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak napomenuo je kako se kod restorana ide na klasične epidemiološke mjere, dok će za vjenčanja, svadbe, poslovne evente i koncerte biti tri uslova – vakcinacija, preboljenje ili PCR test.

Još se ne razmatra otvaranje noćnih klubova jer izmjena gostiju u restoranima je manja, dok je u klubovima i kafićima dinamičnija, dodao je Capak.

U Hrvatskoj 41,8 posto manje novozaraženih nego prošle sedmice

Hrvatska sada ima 41,8 posto manje novozaraženih nego prošlog tjedna. Sa 14-dnevnom incidencijom od 191,5 na 100.000 stanovnika smo na 16. mjestu u EU-u, a po smrtnosti na 20. mjestu. Najniža incidencija je u Istarskoj županiji, a najviša u Varaždinskoj.

Capak je izvijestio da svi sudionici probnog kongresa, održanog 14. i 15. maja u Puli, negativni na covid-19. “Nakon osam dana radio se PCR test i nitko od testiranih nije bio pozitivan, što pokazuje da se uz mjere i ispunjavanje tri uvjeta takvi događaji mogu održavati na siguran način”, rekao je, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,