Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tragedija u Hrvatskoj: Doktorica koja je radila s Covid pacijentima izvršila samoubistvo

Preuzmite sliku

Prema pričama njezinih kolega, više nije mogla podnijeti velik broj smrti kojima je posljednjih mjeseci svjedočila, javlja RTL.

Doktorica koja je uvijek za pacijente našla i snage i vremena te pedantna do granice nemogućeg, pričaju o preminuloj njezine kolege.

Jučer ujutro u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević stigla je vijest koja je potresla cijelu bolnicu.

Bila je studentica s prosjekom 5,0. Doktorica koja je uvijek za pacijente našla i snage i vremena. Pedantna do granice nemogućeg. Sve ovo o pokojnoj doktorici, kroz suze, ispričale su njezine kolege. Zbog izuzetno delikatne situacije nisu željeli pred kamere.

“Hvala na sućuti, prenijet ću svim kolegama. Mogu reći da je tokom noći od 29. na 30. preminula naša kolegica koja je bila jedna izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Neko tko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama sudjelovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su radnici na neki način žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećat nje i bit će u našim srcima”, kazala je kroz suze RTL-u direktorica Klinike Alemka Markotić.

Doktorica koja je od dana kad je Covid stigao u Hrvatsku bila na prvoj crti u borbi protiv virusa preminula je u stanu.

“Kada radite u nenormalnim uslovima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih radnika, uključujući ljekare, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način”, kazala je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih ljekara Ivana Šmit.

“To je rezultat pritiska”

Vijest o smrti kolegice s Covid odjela nije iznenadila ni ostale njezine kolege. Svi zdravstveni radnici već dugo rade pod velikim teretom.

“Ovo je neminovno rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi, svi zdravstveni radnici, ne samo ljekari, nego i sestre i drugo pomoćno osoblje u ovoj izvanrednoj situaciji”, rekao je predsjednik KOHOM-a Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan.

Međutim, najteže je onima koji na svojim odjelima svakodnevno svjedoče desecima smrtnih slučajeva.

“Svi smo mi ljudi i svako od nas ima neke svoje krajnje ljudske, psihološke i fizičke granice. I bojim se da smo se tome približili i da će neki prijeći te granice. Imat ćemo vrlo neugodnih situacija”, kaže Bressan.

Ljekari traže psihološku pomoć

Da se to ne bi dogodilo bolnički ljekari apeliraju.

“Ono što bismo apelirali na mjerodavne institucije da ovu situaciju shvate krajnje ozbiljnom i da pokušamo zajednički naći način da se ona riješi”, kaže Šmit.

“Očekujemo da bi nam trebala i psihološka i psihijatrijska pripomoć kako bismo se mogli onda, u konačnici, dalje vraćati na svoja radna mjesta stabilni i donositi odluke u najboljem interesu za naše pacijente”, dodaje Šmit. I za sebe same.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje