Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tragedija na Krku: Djed i unuk ušli u olujno more, baka se utopila pokušavajući ih spasiti

Preuzmite sliku

Nepoznavanje mora, nepromišljenost i krajnje potcjenjivanje snage olujnog juga, ali i valova koji su ove subote udarali o obalu na području grada Krka razlozi su gubitka jednog ljudskog života, tragedije koja je, da nije bilo nekolicine hrabrih otočana – mogla biti i veća.

Jedna je 52-godišnja hrvatska državljanka, s područja Osijeka, ove subote izgubila život kad se, u društvu dvoje članova svoje porodice, upustila u akciju njihova spašavanja iz valovitog mora na području krčke plaže Plav. Nešto iza 14 sati, djed i 10-godišnji unuk, gosti jednog apartmana u susjedstvu spomenute plaže, nerazborito su se odlučili okupati u moru, uprkos krajnje nepovoljnim vremenskim i maritimnim uslovima. Nakon što su ušli u zapjenjeno more tog gradskog kupališta, istog su se trena suočili s opasnošću po svoje zdravlje i živote, piše Novi list.

Veliki valovi kupače su, naime, počeli prekrivati, a morske ih struje onemogućavati u njihovim pokušajima izlaska na sigurnost obale. Zbog toga je, očito uviđajući opasnost u kojoj su se članovi njene porodice našli, nesretna žena u odjeći odlučila skočiti u more i pokušati im pomoći.

Taj čin, pokazalo se na kraju, ispostavio se kobnim jer je naposljetku sama stradala, dok su djeda i unuka, nadljudskim naporima i činom vrijednim istinskoga divljenja, u međuvremenu na žal više stotina metara udaljene plaže autokampa “Ježevac” uspjela izvući dva radnika tog objekta, odnosno turističke agencije koja može biti ponosna svojim zaposlenicima.

U 14.51 sati, posredstvom službe 112, djelatnici JVP Grada Krka zaprimili su dojavu o osobama u moru ispred krčkog kampa te su “odmah po dojavi tri naša službenika s vozilima u kojima je bila i oprema za tu vrstu spašavanja požurili u taj kamperski kompleks”, rekao je Dinko Petrov, šef krčke profesionalne vatrogasne jedinice. Po dolasku u kamp ispostavilo se da su dva hrabra službenika, uz teške muke u izbjegavanju stijena na koje ih je uzburkano more bacalo, uspjela iz mora izvući dvije muške osobe – djeda i unuka te da su se odmah potom bacili i na pokušaje spašavanja treće osobe, nesretne žene koju je uzburkano more povuklo dalje od obale.

Od šefa krčkih vatrogasaca saznali su i da je u nastojanju spašavanja nesretne žene opasnost prijetila i samim spašavateljima te da je, s ciljem njihova “izvlačenja” na sigurno, u more na kraju uskočio i jedan od trojice krčkih vatrogasaca.

Uz pomoć ostatka posade s kopna i konopa koje su im sa stijena ovi uspjeli dobaciti radnici kampa i vatrogasac uz tešku su se muku uspjeli dočepati žala, zajedno sa utopljenicom kojoj, pokazalo se nakon pokušaja njene reanimacije, nažalost više nije bilo spasa.

U međuvremenu dok je akcija spašavanja trajala, na poprište tragedije stigla su i dva tima krčke medicinske pomoći ali, nažalost, niti njihova nastojanja vraćanja u život nesretne žene nisu urodila plodom, ispričaoje prvi čovjek krčkih vatrogasaca, ne skrivajući svoje divljenje ljudima koji su, ugrozivši vlastite živote, pomogli da ova tragedija ne bude i znatno veća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,