Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tokom blokade saobraćaja u Beogradu pretučen muškarac, ministar poziva na razgovore

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da su protesti zbog cijene goriva posljedica ponašanja neodgovorne grupe ljudi koji ugrožavaju prava građana, te poručio da je Vlada Srbije spremna sa svima da razgovara, ali ne pod pritiskom ulice.

Stefanović je na konferenciji za novinare istakao da je riječ o protestu koji su organizovali funkcioneri opozicionih političkih stranaka.

“Oni na taj način pokušavaju da utiču na građane koji nisu politički angažovani”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, vidi se jasna pozadina blokada ulica, prenijeli su beogradski mediji.

“Oni (opozicija) se ne kriju, već, naprotiv, ljude pozivaju preko društvenih mreža i stranačkih saopćenja”, istakao je Stefanović.

On je naveo da je tako bilo i danas, kada je “osam opozicionara sa osam vozila blokiralo (beogradski most) Gazelu”.

Stefanović je apelovao da se svi uzdrže od nasilja, dodavši da nema podignute pripravnosti, a da je na ulicama prisutan redovan broj pripadnika saobraćajne policije.

“Želimo da razgovaramo sa svima, ali ne pod pritiskom ulice i ne na način da dva ili tri čoveka smatraju da su važniji od grada i života svih ljudi”, rekao je on.

Upitan da li je Vlada Srbije spremna da razgovara i o smanjenju akcize, Stefanović je odgovorio da, za sada, ne postoji zvaničan zahtjev.

Zbog blokade puteva u nekoliko gradova, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma zatražio je sazivanje hitne sjednice Vlade Srbije.

On je u saopćenju objavljenom na sajtu Jedinstvene Srbije, koja je član vladajuće koalicije, optužio opoziciju da stoji iza protesta.

“Tražim od Vlade Srbije hitnu vanrednu sednicu i da obezbijedi sigurnost za sve građane i slobodno kretanje svih građana koje je zagarantovano Ustavom Srbije”, istakao je Marković.

U Beogradu je jutros, tokom protesta vozača zbog visoke cijene goriva kod Zrenjaninskog puta, nekoliko učesnika blokade pretuklo muškarca, prenijeli su mediji.

Blokade saobraćaja zbog visoke cijene goriva traju od petka u većim gradovima Srbije. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,