Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srpski tamjan: Opasna sintetička droga koja se pojavila u regiji

Preuzmite sliku

Malo selo na jugu Albanije, Lazarat, bilo je dugo glavni snabdjevač marihuanom većeg dijela Evrope. Ovo selo je proizvodilo oko devet stotina tona kanabisa u vrijednosti od četiri i po milijarde eura, svake godine.

U junu 2014. godine policija Albanije je riješila da ovome stane na put nakon čega došlo do ozbiljne nestašice marihuane koja je pogodila cijeli Balkan.

U Srbiji su ove okolnosti otvorile prostor za novu vrstu psihoaktivne supstance brojnih uličnih naziva, među kojima su najpoznatiji: Bijeli sljez, Biljni tamjan, Galaksi, Spajs ili prosto Osvježivač vazduha, piše VICE Srbija.

U pitanju su supstance čiji se hemijski sastav potpuno razlikuje od marihuane i time prikazuje značajno drugačiju kliničku sliku, a oponaša njene efekte s jednom značajnom razlikom — više desetina, čak stotina puta je snažnija od marihuane.

Ovo ne znači puko predoziranje, koliko činjenicu da je njihov hemijski sastav takav da se vezuje za opijatske receptore, što znači da izaziva zavisnost.

Pored toga su toliko snažni da pored jakih psihoaktivnih efekata, ona može da izazove brojne respiratorne i kardiovaskularne probleme, pa su oni prije nekoliko godina rezultirali i prvim smrtnim slučajem u susjednoj Hrvatskoj.

Nisu nepoznate čak ni šizofrene epizode kod brojnih korisnika.

Koliko je samo lako doći do njih i koliko je lako sresti se s potpuno nepoznatim sintetskim kanabinoidima, portal VICE Srbija je otkrio u dokumentarnom filmu koji se bavi ovom problematikom.

Za nešto više od dvije stotine trenutno poznati sintetskih kanabinoida pretpostavlja se da se postoji više hiljada onih o kojima se ne zna ništa.

Jeftinoća, dostupnost i neprepoznavanje razlike s pravom marihuanom ih čini veoma lako dostupnim najkritičnijoj grupi, a to je najmlađa populacija koja ih najčešće i konzumira, pozni adolescenti i osobe do dvadesetpete godine starosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: