Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Središtem Beograda prošetali pripadnici LGBT zajednice: Traže mogućnost registracije istopolnih brakova (FOTO)

Preuzmite sliku

Bez tenzija i sukoba danas su pripadnici LGBT zajednice prošetali središtem Beograda, u okviru manifestacije “Ponos Srbije”.

Vijoreći zastavama duginih boja i s transparentima u rukama, manja skupina pripadnika LGBT zajednice i građana koji ih podržavaju, šetali su uz glazbu od Pionirskog parka do Trga Republike.

Ovako izgleda ‘Pride’ kada ga organizira zajednica bez tenzija, bez sukoba, bez višemjesečnih razvlačenja između države, organizatora, protivnika LGTB zajednice. Ovo je bilo vrlo uspješno i siguran sam de će ovo iz godine u godinu rasti sve više i više, i imat ćemo jednom Beogradski pride kao iu Londonu i Berlinu “, rekao je aktivist i član SPS-a Boris Milićević za Tanjug.

Povorka od oko 100 ljudi s duginim zastavama i transparentima prošla je centrom Beograda uz pratnju manjeg broja policajaca. Manifestacija je prošla bez incidenata, bez blokade saobraćaja i jakih mjera obezbjeđenja.

Priparnici manjinske LGBT populacije iznijeli su tri zahtjeva: 1. STOP NASILJU nad gay populacijom, ali i svim manjinskim grupama, 2. EKONOMSKO OSNAŽIVANJE – pomoć pri zapošljavanju LGBT populacije, 3. IZMJENA ZAKONA – mogućnost registracije istopolnih brakova.

Inače, glavna dilema vezana za događaj je zašto pored parade u septembru sada u Beogradu postoji još jedna LGBT parada. Organizatori “Ponosa Srbije” objašnjavaju da je jun mjesec ponosa svuda u svijetu, da je ljepše vrijeme i da je u tim okolnostima bolje raspoloženje građana za ideje LGBT populacije. (Fonet)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,