Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Stan na dan jednima zarada, drugima problem

Preuzmite sliku

Stan na dan. Djelatnost koja je procvjetala u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije. Ali proporcionalno rastu, ovog novog načina zarade, raslo je i nezadovoljstvo onih koji žive blizu ovakvih stanova.

Mala Karagača – Bukovac. Naselje nadomak Novog Sada, na obroncima Fruške gore. Ilija Tanackov, sa porodicom, godinama je uživao u miru, tišini i gotovo netaknutoj prirodi. Sa njim se ekipa TV Nova S sastaje u predvečerje, kažu — najlepše doba dana, u tom kraju.

„Večeras, izuzetno u miru i tišini, pa možemo da obavimo intervju, kad nema preglasne muzike, koja je uobičajena“, kaže Ilija Tanackov.

Uobičajena je postala tek nedavno, u vrijeme vanrednog stanja i zabrane okupljanja. Tada su naselja na sremskoj strani Novog Sada postala prava meka za laku i brzu zaradu, a kuće sa bazenima omiljena mjesta okupljanja i dnevne žurke. Jedna takva u blizini je Ilijine kuće.

„Iznajmljuju tu svoju kuću, oko 500 eura za veče, u zavisnosti od broja ljudi“, kaže Ilija Tanackov.

A broj ljudi, nezadovoljnih zbog svakodnevne buke u ovom kraju znatno je veći. To potvrđuje i Radmila, Ilijina komšinica, koja je jedna od 50 potpisnika peticije, koju su pokrenuli.

„Razumijemo skroz da neko želi da zaradi iznajmljivanjem i to je u redu. Razumijemo, takođe, da ljudi iznajme da bi se lijepo proveli, da bi im bilo lijepo, ali ako vam se to dešava šest dana u nedelji, da ne možete da spavate, da ne možete da pričate u svojoj vikendici sa ljudima koji vam dođu ili sa svojim ukućanima, onda vam se prag tolerancije jako spušta“, navodi Radmila Matijević.

Zbog toga su pokrenuli peticiju, obratili se inspekciji, policiju gotovo svakodnevno pozivaju, nakon čijeg odlaska nastave sa istom bukom. Prije svega toga pokušali su da problem riješe sa vlasnikom kuće u kojoj su, kažu, svakodnevne žurke.

„Da ta muzika bude prikladna, a ne da ne može da se razgovara u krugu od 300, 400 metara od intenziteta muzike. Umjesto kompromisa i pokušaja dogovora, dobio sam prijetnje da ga izbjegavam i na tome se završilo“, dodaje Ilija Tanackov.

„Verujem da, s obzirom na to koliko para uzimaju i dobijaju ustvari za prostor koji iznajmljuju, mogu da unajme nekog inženjera zvuka, da kaže čovjek koliko je to, kako treba da bude okrenuta, da svi budemo u redu u uslovima u kojima živimo“, smatra Radmila Matijević.

Sa vlasnicima, koji izdaju kuće na dan, novinari nisu uspjeli da stupe u kontakt. Ono što je poznato jeste da za cijenu po kojoj rentiraju kuće sa bazenima na Fruškoj gori, gostima obećavaju i nude potpuni komfor. Zbog dobre zarade, tolerantni su kada gosti pređu granice u opuštanju. Problem nastaje kada opuštanje eskalira, kažu naši sagovornici.

„Ranije smo imali problem sa drugom kućom, bilo je tu svega, ona je sa druge strane. To je prekinuto nakon incidenata koji su bili na granici, sijevali su noževi, prijetnje, itd“ , kaže Ilija Tanackov.

„Čuli smo da su na Mateju ljudi, narodski rečeno, zaista zakrvili, da se planiraju neka miniranja kuća, to nije dobro da živimo u takvim uslovima, nema potrebe za tim“, dodaje Radmila Matijević.

Prošle godine bilo je 715 kategorisanih objekata, svrstanih kao seosko domaćinstvo, apartman, kuća, soba, a ove godine takvih objekata bilo je 96, kažu za Novu S u Gradskoj upravi za privredu. Navode i da se kazne za nepoštovanje zakona koji reguliše ovu oblast, a koje se odnose i na zaštitu od buke, kreću od 80 do 350.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,