Četvrtak, 8. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Srbija od ostalih zemalja zatajila nekretnine i novac u vlasništvu bivše Jugoslavije

Preuzmite sliku

Dva stana u Londonu, vila u albanskom gradu Draču i zemljište u Tirani koji su bili u vlasništvu bivše Jugoslavije ili su joj dani na korištenje, Srbija je sakrila od ostalih zemalja sljednica bivše države koje na njih imaju pravo, prenosi Hina Večernji list.

Po sporazumu o sukcesiji, sve nekretnine u inozemstvu moraju biti prijavljene kako bi se podijelile među sljednicama, no ove su namjerno izostavljene s popisa te je informacije o tome da one uopće postoje Hrvatska dobila svojim kanalima.

Hrvatska je pokrenula sudski spor te je zabranjena prodaja stanova u Londonu, čime ih je Zagreb zaštitio od otuđenja i sačuvao za raspodjelu. Srbija se ne pokazuje kooperativnom ni u rješavanju pitanja novca u mješovitim bankama bivše SFRJ u inozemstvu.

Kad se Jugoslavija raspala, na deviznim računima bilo je 645,55 miliona američkih dolara, od čega Hrvatskoj po sporazumu o sukcesiji pripada 23 posto, odnosno 148,5 miliona dolara. Međutim kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale zemlje obavijestila da je na računima samo 56 miliona dolara, odbijajući dati objašnjenje gdje je novac, piše dnevnik.

Ali, Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 miliona dolara – tokom 90-ih koristio za podmirivanje dugova koje su srbijanske kompanije imale u inozemstvu te da je Srbija posebno instruirala spomenute banke da se ne koristi za druge bivše republike, piše navedeni dnevnik. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,